Поздравляем с днём рождения замечательного писателя и журналиста Николая Тютюнника!

Поздравляем с днём рождения замечательного писателя и журналиста Николая Тютюнника!

 

Сегодня отмечает свой день рождения замечательный поэт, прозаик, публицист, водчик, член МСП, НСПУ, НСЖУ, лауреат многих литературных премий, автор сайта и альманаха "Свой вариант" Николай Тютюнник.

 

Правление МСП сердечно поздравляет Николая Григорьевича с днём рождения и желает крепкого здоровья, счастья, мира, новых творческих успехов, книг, радости, хорошего настроения!

 

Все авторы и читатели сайта "Свой вариант" присоединяются к поздравления и тёплым пожеланиям в адрес именинника.

 

Біографія

 

Микола Григорович Тютюнник народився 1 червня 1949 року в Білгородській області (Росія). З шести років проживає в місті Первомайську. Навчався в СШ № 2 (нині - гімназія) та Стахановському гірничому технікумі. До служби в армії встиг попрацювати вантажником, бетонником, шахтарем. Після служби в Казахстані, на озері Балхаш, 14 років працював на шахті імені Менжинського - кріпильщиком, прохідником, гірничим майстром. У ті ж роки почав пробувати свої сили в літературі, друкувався в багатьох газетах, журналах, колективних збірниках Донбасу і Уралу. У 1982 році вийшла перша книжка оповідань «Біля річки Лугані». Після виходу другої книжки відразу був прийнятий до Спілки письменників СРСР. Зараз у М.Тютюннікова (Тютюнника) більше двадцяти книг оповідань, повістей, романів і поетичних перекладів видатних і відомих російських поетів, починаючи від М. Некрасова і до нинішніх - А.Вознесенского, Ю.Кузнецова та інших. Побачило світ зібрання його творів у восьми томах. Більшість творів написано про Донбас. Чотиритомна романіческая тетралогія «Лугарі» оповідає про життя шахтарів протягом сорока років. Серед її героїв - відомі первомайці Н.Д. Чалапов, Р.М.Мікаутадзе та інші. Серед книг Тютюнника і збірник нарисів про фронтовиків. Але особливу популярність приніс автору його історичний роман у віршах «Маруся Богуславка», на який захоплено відгукнулося багато друкованих видань України, в тому числі і київська «Лггературна Україна». Серед тих, хто високо оцінюнивав і оцінює його творчість, всесвітньо відомі письменники О. Гончар, М.Вінграновський, Герої України І.Дзюба, П.Загребельний, Л.Лук 'яненко, професор К.Ткач, його колишній керівник літературного семінару А.Дімаров і багато інших.

Близько тридцяти років тому, за рекомендацією Луганської письменницької організації, М.Тютюнник створив у місті Первомайську міське літературне об'єднання, яке за його клопотанням вже багато років носить ім'я Бориса Горбатова. Всі ці роки він регулярно займається з молодими авторами, редагує, видає колективні збірки своїх вихованців, а також книги багатьох інших літераторів Луганщини, пише вступні статті, рецензії. З 1985 року М.Тютюнник працює в журналістиці.

Вагомим внеском Миколи Григоровича в історію краю стала підготовка до видання першої і другої книг «Наше місто Первомайськ».

М.Тютюнник неодноразово був нагороджений грамотами виконкому Первомайської міської ради, Луганської обласної адміністрації, облради, грамотами та дипломами Національної та Мыжрегіональної Спілок письменників України. Він лауреат літературних премій імені В.Даля, В.Сосюри, Б.Гринченка, В.Симоненка, Б.Горбатова, М.Чернявського.

М.Тютюнник також є повним кавалером ордена «Шахтарської слави», за твори про фронтовиків, нагороджений медаллю «Маршал Жуков», яка високо цінується захисниками Вітчизни.

 

 

Комментарии 1

ИванН от 1 июня 2015 11:31
Николай Григорьевич, с Днём рождения! Творческих успехов и скорейшего мира на нашей земле!
 
Иван Нечипорук
--------------------
С теплом земли донецкой, Иван Н
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.