Автори пишуть – і в цьому надія

Дарина Загурська

Автори пишуть – і в цьому надія

Приємно здивувала новинка на теренах українського сучасного літературного слова «Скіфія-2012-Зима». Альманахи нині йдуть на спад. Туди ж поступово прямують і паперові часописи України. І таким чином, злидні у головах наших співвітчизників заводяться надто швидко. Адже, попереджали щеазали стародавні лікарі, що застій у крові призводить до хвороби, застій у мізках – до тупості. Книжки слід читати, бо то є тренування розумових здібностей. Чим цікавіший читаний текст, тим яскравішим стає внутрішній світ читача.
В цьому сенсі названий альманах «Скіфія-2012-Зима» – багате літературне джерело. На його 424-х сторінках ( що робить-таки честь сучасному альманаху) представлено твори майже сотні аторів нинішньої України. Хоча сам фоліант не розділено на рубрики, втім і завдяки цьму (можливо, видавничому ходу), читаються тексти у суцільному зв`язку. Так, вірші не стомлюють своєю неупинністю, а, навпаки, причаровують ЛІРИЧНІСТЮ ( Л.Дмитришин, В.Влащик,О.Печора,) своєю ДУМКОЮ (вірші В.Комісарука, Льоськи, В. Таран, Л.Некрасовської), чи КРАСОТОЮ ЗВУЧАННЯ ( Ю. Козя, Є.Шаргородський, Т.Кушнір, М.Гончаренко). Не лишають осторонь громадські рими В. Боровського-Клюєва, А.Вовнянка та історичні екскурси В.Говоруна.

Проза альманаху, дійсно породжена нашим життям, вдало переносить читача у світ наших реалій, що подекуди вмдаються парадоксальнішими за новітні фентезі та хорори (М. Кульбовський, Р.Яковлєв, Ю.Балюк). Утвердженням того, що без минулого немає майбутнього вдало виступають твори Г.Хитенко та М.Москальця.

Однак і лірична новелістика посідає достойнее місце (М.Нізовцов,О. Мамчич, П.Гацанюк, Н.Харакоз, Н. Диб`як, О.Апальков). Є що почитати й дітям – новітні казки Т.Лисиці, Е.Заржицької, М.Мінаєвої.

Есеї Л.Смикалової, А.Остролуцької, Л.Низак, Ю.Кукурєкіна змушують пизамислитися над долею будь-якого письменника, незалежно від рівня його знаності та накладу виданих його книжок.
Філософсько-містичні нариси О.Олгері, А.Луценко, Н.Мазур, О.Чорної, М.Тімохіна, Д.Моцпана) можливо, нині важливіші за сутужні телевізійні шоу подібного спямування.
Слід зазначити, що альманах вдало і рясно ілюстровано художниками-сучасниками. Тож, коли автори вдало пишуть – є надія, що їх читатимуть із цікавістю. Тож бажаю співгромадянам гарного й корисного трепування мізків.

Комментарии 3

shef от 11 марта 2013 16:48
  Вот уже в двух альманахах "Скіфія-2012" имел честь публиковаться. Но, не это главное- редактор проводит колоссальную работу по набору материала- столь разнообразного, и, как отмиечено Дариной Загурськой, отвечающего требованиям "багатого  літературного  джерела". Публикации, дейсвительно, "удачно переносят читателя в реальную жизнь". Одним слвом, альманах заслуживает самого пристального внимания и надо пожелать ему дальнейшего удачного "плавания". Юрий Кукурекин
Apalkow от 13 марта 2013 12:27

Приятно, что Дарина Загурская неравнодушно смотрит на окружающий нас мир. Действительно, без ежедневного чтения, человек не стоит на месте, он катится вниз.

Альманах "Скифия" был задуман ещё в 2000 году, как форум для самосовершенствования аторов-учасников. Тогдаже вышел и первый её выпуск. В той, первой книжке,  состязались между собою всего 19 авторов. Ныне почти все они обрели известность, признание. Многие отмечены литературными премиями и т.д. Каждый новый выпуск альманаха - это лишь видимая вершина айсберга. Более двух тысяч, не вошедших в издания "рукописей", ещё хранится в редакционном архиве... Конечно, ясно, что без  радикального отсева обойтись в издательском деле никак нельзя. Однако, редакция никогда не утомится работать с новыми и прежними авторами. Ибо, знакомить читателей с живой (не только столичной) литературой - занятие далеко не праздное...

Благодарю всех авторов альманаха и призываю критиков обратить внимание на СКІФІЮ.

Daryna
Daryna от 14 марта 2013 11:55
Спасибі за увагу. Шкода, що помилки не прибрала одразу. Тепер не знаю, як це зробити. Вибачте. А про СКІФІЮ хочу написати ще.
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.