Памяти поэта Игоря Юркова

 Чернігівський обласний осередок ВТС "Конгресу літераторів України” звертаються до письменницької громадськості з інформацією щодо проведення 30 жовтня 2015р. о 13.00 г. в приміщенні  читального залу бібліотеки Чернігівського педагогічного університету, вул.Гетьмана Полуботка, 53, щорічних Читань Ігоря Юркова в Чернігові, з проханням прийняти  участь в них.

Саме з Черніговом і Україною пов’язані життєва доля і чи не вся літературна творчість нашого співвітчизника видатного поета  Ігоря Володимировича Юркова.   

Ігор Юрков народився 16 (3-го за старим стилем) липня 1902 р. в Ярославлі, дитинство його пройшло в Гродненській, Люблінській и Холмській губерніях і з 1914 р. – в Чернігові, де він вчився в класичній гімназії, а вже за рік став активним учасником учнівського літературного гуртка. З жовтня 1919 р – громадянська війна, біла і червона. З лютого 1922 р., після демобілізації по хворобі, – Київ, активна участь в літературному житті. 

         Єдина невеличка збірка віршів Ігоря Юркова вийшла тижнів за три до смерті поета (30 серпня 1929 р). Але вона лишилась не поміченою – літературною критикою, і протягом  довгого часу навіть ім’я Юркова і взагалі творчість були забуті. 

І тільки згодом – наприкінці «відлиги» 60-их, а потім, після ще однієї багаторічної  перерви, вже на початку нашого століття завдяки зусиллям сестри Ігоря Юркова – Ольги (в заміжжі Ковалевської), поетів, видавців, літературознавців С.Є Хрикіна, М.М. Ушакова, В.В. Португалова, Т.І. Ісаєвої, В.О. Копила, А.Ю. Барзаха, Д.Л. Бикова ім’я і поезія  Ігоря Юркова повернулись до нас із забуття.  

 

За визначенням Миколи Ушакова, "это был первоклассный поэт точных слов и цельных образов. Мы ловили себя на том, что поэтические интонации Игоря Юркова становились нашими интонациями…”. 

Наче продовжує ці нотатки Дмитро Биков: "Всеэти стихи, безусловно, должны были появиться вто время автор был феноменально свободен от всякого рода гипнозов… он был абсолютно ни на когоне похож… В этих стихах вселомалось, неслось, раскачивалось, начинаясь вполнеклассично, с первой строфы, выдержанной в строгих размерах, они стремглав переходили в дольник,верлибр, теряли рифму — там не было ничего постоянного, все дрожало и зыбилось на грани исчезновения… Ломая ритмы иизмысливая новые рифмы, оставался внятен и музыкален… строчки его длинных стихов, больше похожих на поэмы и поражающих напором образности,цвета, звука, похожи на … свет под дверью…”.

 З передмови Святослава Хрикіна – видатного подвижника, "археолога літературної спадщини Ігоря Юркова – до його книги «Стихотворения и поэмы», яка вийшла 201р. в  Санкт-Петербурзі (Издательство Пушкинского дома, Новая Биб- лиотека поэта, малая серия): "… Игорю Юркову, сохранившему верность идеалам гуманизма и поэтического творчества, решительно не принявшему новой идеологии лживых лозунгов и барабанного оптимизма, воинствующе внедрявшейся во все сферы жизни,  молодому поэту все труднее становилось публиковать свои стихи, весьма далекие от официозного пафоса значительной части новойрусской литературы. …для поэта Игоря Юркова одною из главных стала тема любви. А вместе с нею в его стихи вливалась околица ставшего родным города  черниговская Лесковица  с широкими дворами местных дворянских усадеб, щедрыми мещанскими и монастырскими садами, с колокольнями, пчелами, стогами, сиренью, кузнечиками, заборами, астрами, липами, яблонями, ласточками, грозами, лунными ночами, закатами, фонариками на окнах, солнцем, Десной”.

Сподіваємось, що запропоновані Читання будуть сприяти відродженню пам’яті нашого співвітчизника видатного поета Ігоря Юркова, поглибленому знайомству з його творчістю, загальному поетичному освіченню та духовному зрозтанню, всіх, зокрема молодих учасників Читань.

До складу організаційного комітету запрошені: О.М. Конечна і О.Б. Мамчич (співголови), О.В. Грицюк, А.І. Вареник, Д.Й. Іванов, М.М. Ткач, В.Б. Богуславська, С.В. Дзюба, Ірина Кулаковська, В.О. Громова, О.В. Сазонова, С.М. Шумило, А.Г. Макарова, А.Г. Тимошенко, Ю.І. Слєсарев, В.Г. Ільїн.

Читання Ігоря Юркова передбачається проводити щорічно третьої п’ятниці жовтня в  приміщенні  читального залу бібліотеки Чернігівського педагогічного університету, але в цьому році вони  будуть проходити 30 жовтня.

До участі запрошуються всі бажаючі поети, письменники, літератори, критики, філологи Чернігова і всієї України, гості з інших країн без будь-яких мовних обмежень. Регламент Читань: лекція про окремі події, питання і аспекти життя і творчості Ігоря Юркова (за визначенням оргкомітету, до 20 хвилин), 1 вірш (текст) Ігоря Юркова – в оригіналі чи перекладі, 1 – 2 свої вірші (тексти), час виступу для всіх учасників – до 5 хвилин; надіслані поштою матеріали також будуть оприлюднені. 

Передбачається також відвідання пам’ятних історичних місць Чернігова, зокрема музею Ігоря Юркова в школі № 4 на Лісковиці.

Інформаційне забезпечення: газети «Деснянська правда», «Література та життя», «Літературна Україна», журнал «Літературний Чернігів», Чернігівська обласна телерадіо компанія. Передбачається також створення сайту – «Читання Юркова в Чернігові».   

 

Від Чернігівської обласної                                Від Чернігівського обласного осередку 

організацій НСПУ                                             ВТС "Конгресу літераторів України”                       

                      О.М. Конечна                                                                         О.Б. Мамчич

 

24.10.2015, В.Ільїн

Информация
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.