ВОГОНЬ В ДЕРЖАВІ ІКОНИ

                                          ВОГОНЬ В ДЕРЖАВІ ІКОНИ

 

    18 лютого ц. р. Конґрес літераторів України відзначив в Національному музеї Тараса Шевченка День народження та пам’яті класика сучасної української поезії, автора понад 50 поетичних книг Юрія Кириченка. МІСТЕРІЇ ЩАСТЯ – так називався творчий вечір, де модератором і ведучою була біограф поета Галина Шевченко.

    Свято поезії почалося з проповіді та благословення настоятеля Свято-Володимирського собору о.Бориса, який разом з півчими храму в пам’ять Юрія Кириченка та всіх невинно убієнних в Україні відслужив панихиду. Ікона „Нечаянна радість“, подарована Св. отцем Галині Миколаївні в цей святковий день, засіяла поруч з портретом Великого Поета особливим світлом.

    Воістину, справдились, написані в листопаді 2015р. володарем сакрального Слова Юрієм Кириченком, тексти:

                                               ...У степу – свої закони,

                                               В балади – свої ґноти...

                                               ...Вогонь в державі ікони

                                               Безчестю не перейти...

    Почесний гість заходу Василь Григорович Шевченко,  ексзаступник Голови Державного Комітету телебачення і радіомовлення, керівник Центрального штабу Народних Зборів України, привітав присутніх в залі на учті класика від поезії Юрія Кириченка з святом, а Галину Кириченко (Шевченко) з отриманням нагороди – медалі за патріотизм та підтримання національних традицій „Захисник Вітчизни“ від Української Служби Порятунку.

    Присутні в залі гості: письменники, журналісти, науковці, інтеліґенція Києва, юнаки і дівчата –  студенти Національного педагогічного університету ім. М.П.Драгоманова, вихованці ліцею Богуна, були свідками та учасниками творення, за словами публіциста Андрія Окари, нового літературного канону в українській літературі в сучасному форматі, який має стати інструментом консервації і водночас постійної актуалізації суспільної культурної пам’яті.

    Вірші та балади Юрія Кириченка, що становлять золотий фонд національної та світової літератури, і є прикладом захоплення, вивчення сучасних та наступних поколінь, в супроводі скрипки, флейти та пісень на слова Тараса Шевченка живо і несилувано були сприйняті присутніми в залі.

    За словами Окари, національна „SoftPower“ („м’яка сила“), а на творчому вечорі – це молитва, поезії Юрія Кириченка, класична музика, пісня, – яскраво означилась, як один з атрибутів культурного і політичного суверенітету України.

    Можна тільки додати, що до абсолютно гуманітарних контурів постатей Василя Стуса, Василя Симонека, долучився Юрій Кириченко, як поет, який сьогодні мобілізує нас до участі в божественній і звитяжній акції життя.

 

                                                                       Ганна Степняк-Лозинська, журналіст.

м.Київ, 

19.02.2017р.

Информация
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.