ПОЛОЖЕННЯ про членство у Всеукраїнській творчій спілці “Конгрес літераторів України”

По просьбам писателей ещё раз публикуем Положение о приёме в КЛУ.


“Затверджено”
Правлінням Всеукраїнської творчої cпілки
"Конгрес літераторів України"
Протокол № 1/2012 від 16 січня 2012 р.

Голова Правління

____________________ /Корж О.І./



ПОЛОЖЕННЯ
про членство у Всеукраїнській творчій спілці
“Конгрес літераторів України”

1. Загальні положення

1.1. Дане Положення засноване на вимогах Статуту Всеукраїнської творчої спілки “Конгрес літераторів України” (надалі “Конгрес”) а саме:

3. Членство у Конгресі:

3.1. Членами Конгресу можуть бути літератори — автори художніх, документальних, науково-популярних, публіцистичних та інших творів, громадяни України, іноземці, особи без громадянства, які проживають на території України.
3.2. Членами Конгресу можуть бути також літератори-вихідці з України, які проживають за кордоном і виявили бажання вступити до лав Конгресу.
3.3. Члени конгресу повинні дотримуватися вимог Статуту Конгресу, регулярно сплачувати членські внески, брати участь у діяльності творчої спілки.
3.4. Рішення про прийняття до Конгресу і вихід із членства у творчій спілці приймає Президія Конгресу за поданням місцевих творчих осередків. Порядок та процедура прийняття літератора до Конгресу регламентується спеціальним Положенням, яке затверджує Правління.
3.5. Виключення з членів Конгресу можливе у разі грубого порушення вимог Статуту. Таке рішення приймається Правлінням Конгресу.

4. Права та обов’язки членів Конгресу:

4.1. Члени Конгресу мають право:
- Брати участь у діяльності Конгресу та у заходах, що він здійснює;
- Вносити пропозиції до органів Конгресу з питань, пов’язаних із його діяльністю;
- Брати участь у загальних зборах та з’їздах, обирати та бути обраним до керівних органів Конгресу, висувати до зазначених органів своїх представників;
- Отримувати інформацію про діяльність Конгресу та його органів;
- Користуватись послугами та пільгами, що їх надає Конгрес;
- Звертатись до керівних органів Конгресу по допомогу для здійснення статутних завдань;
- Встановлювати прямі зв’язки з видавництвами України та зарубіжних країн безпосередньо або за посередництвом Конгресу та інших організацій;
- Вільно приймати рішення про подання заяви про вступ до Конгресу та вільно вибувати з нього.
4.2. Члени Конгресу зобов’язані:
- Дотримуватись вимог цього Статуту;
- Брати участь у творчому житті спілки, сприяти вирішенню завдань Конгресу, сприяти виконанню його цілей та завдань;
- Платити щорічні членські внески на загальних підставах;
- Член Конгресу може бути виключений з лав Конгресу, якщо він не виконує обов’язків члена Конгресу, своїми діями або бездіяльністю завдає шкоди репутації Конгресу, його фінансовому стану та не сплачує членських внесків;
- Рішення про виключення приймає Правління Конгресу літераторів України.

1.2. Кожна регіональна організація Конгресу має право розробити та затвердити власне Положення про прийом/виключення з лав Конгресу, яке не суперечить даному Положенню, а лише уточнює та доповнює його з урахуванням практики, що склалася у регіональній організації.

2. Критерії прийому літераторів до лав Конгресу

2.1. Членами Конгресу можуть бути літератори, що пишуть або роблять переклади творів будь-якою мовою народів світу.

2.2. Членами Конгресу можуть бути літератори, що вже відбулись як автори. Критерієм цього є наявність у автора виданих книг (як мінімум – одна книга) і газетних чи журнальних публікацій у періодичних і неперіодичних виданнях всеукраїнського або регіонального рівня - не нижче обласного, АР Крим, Київських та Севастопольських міських (не менше десяти публікацій). Газетно-журнальними публікаціями відповідного рівня є також і публікації у закордонних виданнях.

2.3. Книги літератора-претендента на членство у Конгресі мають бути видані офіційно зареєстрованими видавництвами і мати такі ознаки як індекси ББК, УДК, авторський знак та ISBN (міжнародний стандартний номер книги).

2.4. Для авторів науково-популярних та інших творів такого плану зараховуються публікації у спеціальних (спеціалізованих) періодичних і неперіодичних виданнях.

2.5. Для авторів драматичних творів (п’єси обсягом не менше двох актів) критерієм є постановка таких творів на сцені професійного театру, публікація у спеціалізованому виданні або окремою книгою згідно з п 2.3.

2.6. Для перекладачів діють критерії зазначені у пп. 2.2., 2.3, 2.4. Для перекладачів драматургічних творів діють критерії, зазначені у п. 2.5.

2.7. Як виняток авторам можуть бути зараховані (як видана книга) публікації у колективних збірках або альманахах (які відповідають пп. 2.2., 2.3.), за умови, що літератор-претендент на членство у Конгресі має власний розділ або представлений у збірникові достатньо широко, аби можна було оцінити художній рівень його творів.

2.8. Керівні органи Конгресу і регіональних організацій, а також кандидати на членство у Конгресі розуміють неприпустимість прийому за “арифметичною ознакою”. Можливість прийому літератора до лав Конгресу оцінюється виключно художнім рівнем створених автором творів.

2.9. Літератор-претендент на членство у Конгресі має знати Статут Конгресу та Статут або Положення регіональної організації, в якій має стояти на обліку. У разі прийому до лав Конгресу літератор зобов’язується виконувати Статут Конгресу та Статут або Положення регіональної організації, у якій стає на облік.

3. Процедура прийому

3.1. Усі необхідні документи та заяву (Додаток 1) літератор-претендент на членство у Конгресі подає на ім’я Голови регіональної організації за місцем проживання.

3.2. Регіональні організації Конгресу не розглядають заяви літераторів-претендентів, що мешкають в інших регіонах.

3.3. У випадку, коли в регіоні, де мешкає літератор-претендент, немає своєї регіональної організації Конгресу, заява подається безпосередньо до Президії Конгресу на ім’я Голови Правління Конгресу. На основі такої заяви Президія Конгресу визначає, до якої з регіональних організацій спрямувати розгляд питання про прийняття.

3.4. Літератори-претенденти, які мешкають за кордоном України, подають заяву у регіональну організацію за місцем колишнього проживання або в регіональну організацію з якою підтримують/бажають підтримувати подальший контакт (за власним вибором).

3.5. Заява, документи та твори автора, що відповідають вимогам розділу 2 даного Положення, попередньо розглядаються Правлінням регіональної організації Конгресу. Результати розгляду оформлюються протоколом.

3.6. Правління має право залучати до оцінки представлених творів спеціалістів-професіоналів – філологів, літературознавців, літературних критиків або інших спеціалістів відповідного рівня (незалежно від їх членства у Конгресі).

3.7. Рішення про прийом у члени Конгресу приймає Правління регіональної організації. Таке рішення повинно бути оформлене протоколом як попереднє і винесене на Загальні збори регіональної організації, якщо це передбачено її Статутом або Положенням.

3.8. Загальні збори для розгляду питання про прийом нових членів до лав Конгресу відбуваються не частіше 1-2 разів на рік. Рішення виноситься на голосування – таємне або відкрите, у залежності від процедури, передбаченої Статутом або Положенням регіональної організації, - та вважається прийнятим, якщо “За” проголосувала більше половини присутніх на загальних Зборах (засіданні Правління регіональної організації). Рішення оформлюється протоколом у двох примірниках.

3.9. У випадку позитивного рішення Загальних зборів (Правління) регіональної організації про прийняття до членів Конгресу, літератор-претендент сплачує вступний внесок у п’ятикратному розмірі від встановлених у цій організації щомісячних членських внесків. Ці кошти витрачаються на підготовку та пересилку документів до Президії Конгресу, а також залишаються на рахунку регіональної організації для виконання нею статутних завдань. У випадку відмови про прийом на рівні Президії Конгресу, вступний внесок літератору-претенденту не повертається.

3.10. Екземпляр протоколу Загальних зборів або Правління регіональної організації з рішенням про прийом у члени Конгресу, разом з іншими документами літератора-претендента подається до Президії Конгресу для завершення процедури.

3.11. Президія Конгресу приймає документи до розгляду, а також приймає рішення про прийом або відмову у прийомі у члени Конгресу, інформує про своє рішення регіональну організацію, що подала документи. У випадку позитивного рішення про прийом у члени Конгресу оформлює та надсилає у відповідну регіональну організацію членське посвідчення.

3.12. У випадку відмови у прийнятті до лав Конгресу на регіональному рівні, літератор-претендент має право оскаржити рішення регіональної організації на Президії Конгресу. При цьому надаються такі самі документи, які подавалися до Правління регіональної організації.

3.13. Якщо Президія Конгресу вважає за потрібне, вона рекомендує регіональній організації повторно розглянути питання про прийом у члени Конгресу через рік, за умови нових творчих успіхів автора – покажчиком цього можуть бути нові твори, видані (опубліковані) протягом цього року.

4. Документи, що подаються літераторами-претендентами на членство у Конгресі

4.1. Літератор-претендент на членство у Конгресі подає Правлінню регіональної організації наступні документи:

4.1.1. Заяву (Додаток 1) – 2 екз.
В заяві необхідно вказати:
- ким надані рекомендації для прийому до лав Конгресу;
- як претендент бачить свою участь у творчому житті і роботі регіональної організації, чим може бути корисний.

4.1.2. Рекомендації 3-х членів Конгресу із стажем не менше двох років (у довільній формі) – 1 екз.

4.1.3. Коротку автобіографію (у довільній формі) – 2 екз.
В автобіографії необхідно зазначити творчі досягнення та вказати:
- ім’я, по-батькові, прізвище;
- літературний псевдонім (якщо він є);
- день, місяць, рік та місце народження;
- місце постійного проживання (адреса для листування);
- адреса електронної пошти (якщо є);
- телефони;
- короткі біографічні дані (освіта, трудова діяльність);
- жанри, в яких працює автор, мова (мови), якими користується при написанні творів;

4.1.4. Бібліографічний покажчик своїх творів з датами публікацій, даними видавництв тощо – 2 екз;

4.1.5. Видані книжки (колективні збірки, альманахи) – по 2 екз.;

4.1.6. Газети/журнали (можливо – вирізки, ксерокопії) з публікаціями автора – по 2 екз.;

4.1.7. Бажано: відгуки преси, літературна критика на твори автора, рецензії, інформація про презентації тощо (вирізки, ксерокопії, відео- та аудіо матеріали), допускаються матеріали, що розміщені в Інтернет-виданнях (роздруковані або на електронних носіях) – по 2 экз.;

4.1.8. Фотографія 3х4 – 3 шт. (для посвідчення члена Конгресу, для реєстраційних документів у регіональній організації та у Правлінні Конгресу). На звороті кожної фотографії має бути вказано П.І.Б.;

4.1.9. Ксерокопія паспорта - 1-а і 2-а сторінки, сторінка з відміткою про реєстрацію – 2 екз.

4.2. Документы за пп. 4.1.1, 4.1.3, 4.1.4, 4.1.9 автор засвідчує власним підписом.

4.3. Документи подаються українською або російською мовою.

4.4. На підтвердження свого бажання вступити до лав Конгресу та брати участь у його роботі претендент оформлює передплату на газету Конгресу “Література та життя” до кінця поточного року (з моменту подання заяви). Це вважається зобов’язанням продовжити передплату на це видання в якості члена Конгресу щорічно.
Ксерокопія квитанції про передплату (2 екз.) подається разом з іншими документами та засвідчується власним підписом претендента.

4.5. Один екземпляр документів (за винятком рекомендацій – п. 4.1.2) залишається для ведення обліку в Правлінні регіональної організації Конгресу, інший (у супроводі протоколу засідання Правління або Загальних зборів і двох фотографій) надсилається до Президії Конгресу для прийняття рішення про прийом.

5. Вихід та виключення із членів Конгресу

5.1. Члени Конгресу мають право на вільний вихід із нього (п. 4.1 Статуту Конгресу). Для реалізації цього права член Конгресу подає заяву про вихід із лав Конгресу за власним бажанням до Правління регіональної організації, в якій перебуває на обліку. До заяви додається посвідчення члена Конгресу.

5.2. Правління регіональної організації розглядає заяву, оформлює вибуття із членів Конгресу протоколом (у двох примірниках) та знімає вибулого з обліку.

5.3. Екземпляр протоколу про вибуття та зняття з обліку разом з посвідченням члена Конгресу надсилаються Правлінням регіональної організації до Президії Конгресу для завершення процедури вибуття.

5.4. Виключення із лав Конгресу є крайньою мірою і, згідно зі Статутом Конгресу, здійснюється у випадках, коли член Конгресу не бере участь у творчому житті і роботі регіональної організації, в якій перебуває на обліку, або Конгресу в цілому, своїми діями або своєю бездіяльністю завдає шкоди репутації Конгресу, його фінансовому стану та/або не сплачує членських внесків.

5.5. Члени Конгресу не можуть бути виключені із нього за мовними, релігійними, національними ознаками, за політичними уподобаннями тощо, якщо дії члена Конгресу не суперечать діючому законодавству України та не суперечать Статуту Конгресу.

5.6. Питання про виключення розглядає за власною ініціативою (або за поданням Президії Конгресу) Правління регіональної організації, в якій член Конгресу перебуває на обліку.

5.7. Результати розгляду питання про виключення із лав Конгресу оформлюються протоколом Правління Регіональної організації. Рішення приймається більшістю голосів.

5.8. Якщо Правління регіональної організації прийняло рішення про виключення із членів Конгресу, питання виноситься на розгляд Загальних зборів регіональної організації.

5.9. Кандидат на виключення із лав Конгресу має право бути присутнім на засіданнях Правління і на Загальних зборах регіональної організації на яких вирішується його питання. Правління регіональної організації зобов’язане заздалегідь повідомити члена Конгресу про такі засідання або Загальні збори. Повідомлення здійснюється рекомендованим листом з повідомленням про вручення, направленим за поштовою адресою, яку член Конгресу надав при реєстрації. Якщо член Конгресу, питання по якому розглядається, не з’явився на засідання або Збори, питання про виключення може бути розглянутим без його участі.

5.10. Рішення Зборів щодо виключення із членів Конгресу літераторів України вважаються прийнятими, якщо за них проголосувало дві третини присутніх членів регіональної організації. Рішення оформлюється протоколом у трьох примірниках, один з яких надається виключеному члену Конгресу або надсилається рекомендованим листом із повідомленням про вручення за його поштовою адресою.

5.11. З моменту прийняття рішення про виключення Загальними зборами регіональної організації, член конгресу вважається виключеним із її лав, знімається з обліку, йому пропонується здати посвідчення члена Конгресу.

5.12. Екземпляр протоколу Загальних зборів регіональної організації надсилається її Правлінням до Правління Конгресу для прийняття остаточного рішення про виключення.

5.13. Член Конгресу, виключений регіональною організацією має право подати апеляцію до Президії і Правління Конгресу.

5.14. Правління Конгресу приймає остаточне рішення про виключення. За це має проголосувати не менше 2/3 членів Правління Конгресу. Рішення Правління Конгресу оформлюється протоколом у двох примірниках, один з яких надсилається до Правління відповідної регіональної організації.

5.15. Якщо Правління Конгресу затвердило виключення, інформація про це публікується у друкованому органі Конгресу – газеті “Література та життя”. Одночасно інформація про це розміщується на сайті Конгресу.

5.16. В окремих випадках, коли Правління Конгресу не згодне з рішенням Загальних зборів регіональної організації, може бути рекомендовано виключеному члену стати на облік в іншій регіональній організації (з обов’язковою умовою згоди такої). Таке рішення оформлюється протоколом та надсилається обом регіональним організаціям – тій, що прийняла рішення про виключення, і тій, яка бере на облік.

5.17. Посвідчення члену Конгресу, який добровільно вийшов, або того, хто був виключений із лав Конгресу, підлягає знищенню. Якщо виключений член Конгресу відмовляється здати посвідчення, Президія Конгресу публікує в газеті “Література та життя” повідомлення про те, що посвідчення (номер) на ім’я (П.І.Б.) з моменту появи публікації вважається недійсним.

5.18. Періодично, але не рідше одного разу на три роки, кожна регіональна організація проводить перереєстрацію членів Конгресу, які перебувають в ній на обліку. При виявленні осіб, які втратили зв’язок із організацією, не беруть участь у її роботі, не сплачують членських внесків тощо, Правління регіональної організації також може прийняти рішення про застосування до таких осіб крайньої міри – виключення з лав Конгресу.

6. Захист персональних даних членів Конгресу

6.1. Підписуючи Заяву на прийняття до Конгресу, особа, що її підписала, надає згоду на внесення своїх персональних даних до баз персональних даних (надалі БПД) членів відповідної регіональної організації Конгресу та загальної БПД членів Конгресу, їх обробку та використання з метою та в межах виконання творчою спілкою своїх статутних завдань та вимог законодавства України.

6.2. Підписуючи Заяву на прийняття до Конгресу, особа, що її підписала, отримує відомості про найменування та місцезнаходження БПД Конгресу та регіональної організації Конгресу, в яких будуть знаходитись надані особою відомості, про свої права та обов’язки, згідно з Законом України “Про захист персональних даних”.

6.3. Персональні дані особи, що подала Заяву на прийняття до Конгресу, вносяться у відповідні БПД Конгресу та регіональної організації Конгресу тільки у випадку здобуття літератором-претендентом членства у Конгресу. У разі відмови літератору-претенденту у прийнятті до лав Конгресу його персональні дані не вносяться до відповідних БПД Конгресу та регіональної організації Конгресу. Усі документи, копії та інші відомості, надані у Конгрес, повертаються літератору-претенденту.

6.4. Документи та інші дані, що їх надали літератори-претенденти на вступ до лав Конгресу, документи і дані членів Конгресу зберігаються, обробляються та використовуються згідно з положеннями Закону України “Про захист персональних даних”.

6.5. Особа, що підписала Заяву на прийняття до Конгресу – суб’єкт персональних даних – має право:
- знати про місцезнаходження відповідної БПД, яка містить відомості про неї, її призначення, найменування та місцезнаходження володільця цієї бази або дати відповідне доручення щодо отримання цієї інформації уповноваженим нею особам;
- отримувати інформацію про умови надання доступу до персональних даних, зокрема інформацію про третіх осіб, яким передаються її персональні дані, що містяться у відповідній базі;
- на доступ до своїх персональних даних, що містяться у відповідній БПД;
- отримувати не пізніш як за 30 днів з дня надходження запиту, крім випадків, передбачених законом, відповідь про те, чи зберігаються її персональні дані у відповідній БПД, а також отримувати зміст її персональних даних, які зберігаються;
- пред’являти вмотивовану вимогу із запереченням проти обробки своїх персональних даних органами державної влади, органами місцевого самоврядування при здійсненні їхніх повноважень, передбачених законом; пред’являти вмотивовану вимогу щодо змін або знищення своїх персональних даних будь-яким володільцем або розпорядником БПД, якщо ці данні обробляються незаконно чи є недостовірними;
- на захист своїх персональних даних від незаконної обробки та випадкової втрати, знищення, пошкодження у зв’язку з умисним приховуванням, ненаданням чи несвоєчасним їх наданням, а також на захист від надання відомостей, що є недостовірними чи ганьблять честь, гідність та ділову репутацію фізичної особи;
- звертатись з питань захисту своїх прав щодо персональних даних до органів державної влади, органів місцевого самоврядування, до повноважень яких належить здійснення захисту персональних даних, та застосовувати засоби правового захисту в разі порушення законодавства про захист персональних даних.

Додаток Зразок
Заява
на прийняття до Всеукраїнської творчої спілки “Конгрес літераторів України”

Голові Правління
______________________________________ ВТС КЛУ
від
______________________________________
______________________________________
(прізвище, ім’я, по-батькові)
________ року народження
який мешкає за адресою:
поштовий індекс_________
_______________________________________
_______________________________________
(повна поштова адреса)
дом. тел.(______)________________________,
роб. тел.(______)________________________,
моб. тел.(______)________________________,
e-mail _________________________

Заява

Прошу прийняти мене у члени Всеукраїнської творчої спілки “Конгрес літераторів України”. Із Статутом Конгресу, Статутом (Положенням) регіональної організації, Положенням про членство у ВТС КЛУ ознайомлений (ознайомлена) та зобов’язуюсь їх дотримуватись.

Свою участь у творчому житті і роботі регіональної організації вбачаю у наступному:
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________;
вважаю що можу бути корисним у __________________________________________________
________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________

Рекомендації на вступ до Конгресу надані членами ВТС КЛУ (вказати прізвище, ім’я, по-батькові, приналежність до регіональної організації, стаж у Конгресі):
1) _____________________________________________________________________________;
2) _____________________________________________________________________________;
3) ______________________________________________________________________________.

Надаю згоду на внесення моїх персональних даних до баз персональних даних членів регіональної організації Конгресу та членів Конгресу, їх обробку та використання з метою та в межах виконання творчою спілкою своїх статутних завдань та вимог законодавства України.

Дата “___”________ 20___ р. Підпис ______________ /_______________/

Комментарии 2

sofcevemimi
sofcevemimi от 11 марта 2012 02:36
КАк вступление в 6-й отдел РСХА
Редактор от 14 марта 2012 19:20
Не утрируйте! И вообще - следовало принять участие в обсуждении проекта в ноябре-декабре, а не улюлюкать вослед.
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.