СТРУНКА ГАРМОНІЯ, ЩО З ДУМКИ ВИРОСТА

 

                     СТРУНКА ГАРМОНІЯ, ЩО З ДУМКИ ВИРОСТА...

 

    ...Літо, початок червня... Тепло, сонячно, затишно в святково прибраній залі київського готелю „Кооператор“. Тихо, чути як і комарик дзижчить... Вірші читає сам Метр поезії, володар сакрального Слова Юрій Кириченко. Саме він сьогодні, 10 червня 2015р., бажаний гість і, пошанований читачами та слухачами, в центрі уваги: уміє чарувати Словом!..

     Як і в далекі 60-ті роки минулого століття в „Кооператорі“ читав свої вірші, дарував теплі, привітні посмішки і автографи освітянам Максим Рильський, так і сьогодні, за словами Максима Тадейовича, звучить: Сувора простота,/ Що слова зайвого в свої рядки не прийме,/ Струнка гармонія, що з думки вироста,/ Не псевдокласика, а класика... 

    Юрій Іванович Кириченко – класик сучасної української поезії. Народився в селі Копані на Дніпропетровщині в родині вчителів. Закінчив філологічний факультет Дніпропетровського держуніверситету. Працював кореспондентом обласної газети, був редактором облтелерадіокомітету. Член Спілки письменників з 1984 по 1999р.  Сьогодні – член правління Всеукраїнської творчої спілки „Конгрес літераторів України“, Національної спілки журналістів України та інших творчих структур. Автор понад 50 поетичних книг, лауреат майже 40 всеукраїнських та міжнародних літературних премій, кавалер орденів Святого Рівноапостольного князя Володимира Великого та Святих Кирила і Мефодія, генерал-полковник УСП.

    Тематичний діапазон письменника обʼємний: життєпис роду і народу, жива памʼять про тих, хто переміг фашизм, єдність людини з природою, козацька звитяга. Окремо стоїть  баладно-поемний масив – визначальний у творчості письменника. Поруч з громадянською тісно сусідує інтимна лірика, сатира, рубаї. На метафоричному рівні досліджується ґенеза людських обʼєднавчих засад та протистоянь.

    ...Дві години не відпускали працівники готелю та гості Юрія Івановича, милуючись і захоплюючись мелодією рядка поета, пошановуючи класика від поезії гучними оплесками. А на завершення –  директор готелю „Кооператор“ Юрій Круглик від імені всіх присутніх щиро подякував Юрію Кириченку за змістовну, емоційно наснажену розповідь про творчість, де домінує, як і в Максима Рильського, любов, краса і воля, та нагородив класика від поезії Дипломом за літературно-шефську роботу в колективі ПУ „Готель „Кооператор“ та цінним подарунком: альбомом „Вільгельм Котарбінський“, в якому представлені памʼятки живопису та графіки видатного художника кінця ХIХ – початку ХХ століття. 

    Букет запаших літніх квітів для Метра та фотосесія – було логічним завершенням цього вишуканого свята поезії в Києві, в готелі „Кооператор“.  

    ...Сутінки тихо спускалися на київські бруки, а з вуст поета звучала інтимна лірика – гостролеза і золоторунна ворожбитка серця і слова, що не вичерпала своєї притягальної сили, магічності і в пору класичної зрілості автора:

                                    До голосу твого лечу в сузірʼї скрипок,

                                    До усміху твого – крізь айсберги спішу.

                                    Переганяю лет золоточубих рибок,

                                     „Спинися, зачекай“, –  півшепотом прошу...

 

                                                                        Галина Шевченко, біограф поета

10 червня 2015р.

 

 

Информация
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.