... Будь сміливіше, акробат, або І знову Містер Ікс ...

... Будь сміливіше, акробат, або І знову Містер Ікс ...

 

              Вже вшосте в нашому місті проходить Міжнародний конкурс-фестиваль дитячого та юнацького естрадно-циркового мистецтва «Яскрава арена Дніпра – 2016». І вже вкотре гостинно відчиняє двері всім учасникам Дніпропетровський державний цирк. У фестивалі-конкурсі взяли участь циркові студії з багатьох міст України: Херсон і Львів, Ужгород, Хмельницький, Чернігів, Чернівці. Більшість учасників представляли Харків і Полтаву. Багато було цікавих номерів, навіть дуже яскравих, образних, добре зрежисованих, такі собі міні-вистави, тільки циркові. Найменшим учасникам конкурсу було всього лише по 5 років, а які трюки вони вже працювали: і на полотнах, і на петлях. І все це під куполом цирку. У всіх аж дух захоплювало. На цей раз приїхали юні артисти аж з Будапешта.

Жюрі складалося з представників Києва, Харкова і, звичайно ж, нашого міста. Також був і наш гість з Угорщини.

          Своїми незвичайними, яскравими, з великою майстерністю виконаними номерами порадували юні артисти з циркової студії «Старий цирк» (м.Харків) та полтавчани, особливо еквілібричні номери.

           Ну, а гала-концерт пройшов при повному аншлагу. Глядацьку аудиторію в основному складали діти, ровесники учасників конкурсу. Скільки захоплення було в їхніх очах, коли вони дивилися виступи самих-самих. А яке задоволення отримували від цього чарівного видовища! Найголовніше, напевно, було те, що на арені були не дорослі, а саме діти. Це зовсім інше сприйняття, інші відчуття, коли бачиш своїх ровесників, і деякі, мабуть, після цього і самі захотять спробувати себе в цьому дуже нелегкому, але шалено красивому мистецтві під назвою ЦИРК!

             Велике спасибі директору Дніпропетровського держцирку Віктору Івановичу Шабатько за багаторічну підтримку, допомогу в розвитку циркового мистецтва серед підростаючого покоління.

                   Так, все було чудово, цікаво, весело. Але мені хочеться розповісти про одного з учасників, який вперше побував на такому фестивалі. На великій арені він працює всього лише чотири роки, а в його цирковому багажі вже багато цікавих номерів, найскладніших (навіть для деяких дорослих і досвідчених артистів) трюків, багато циркових знахідок, а йому всього лише тільки 14 років. Це – Ігор Андрійчук з м Поломне Хмельницької області. Зараз він знаходиться на гастролях у Харкові, а не так давно був і в нашому місті з програмою «Африканські пристрасті» (правда, у Ігора там маленький епізод в номері з верблюдами). А привіз свого вихованця на конкурс тренер-репетитор Олег Главацький. До речі, Ігор – теж представник цієї відомої циркової династії Главацький, вже, напевне, п'яте її покоління.

                Вперше я побачила це юне дарування в Одесі, коли була на заключній виставі «Каравану чудес», яку, до речі, чомусь так і не встигла подивитися вдома. Мало того, що отримала велику естетичну насолоду від зустрічі з цирком, так ще й з ностальгією в душі дивилася його зачаровуючий номер «Містер Ікс», номер, якому, напевно, вже років зі 100, і який давно і міцно увійшов в аннали циркового мистецтва. Між іншим, поставлений цей номер був саме в цьому чудовому місті одеським режисером Володимиром Свириденко під час гастролей циркової трупи. Коли він побачив Ігоря в роботі, подивився його можливості, здібності, то не втримався і запропонував Олегу Главацькому поставити саме класичний номер «Містер Ікс». Ось так і відбулася прем'єра на гастролях в Одесі. Глядачами він був сприйнятий не тільки із захопленням, а ще й на «біс». Крім усього іншого, Ігор ще й дуже артистичний хлопчик, органічний. Цей класичний цирковий твір ніхто більше не робить в Україні. Ігор Андрійчук – єдиний артист, який працює його. Тобто – це ексклюзив. І це свого роду подарунок глядачам, які змогли його побачити.

               І, виступивши на нашому конкурсі-фестивалі з цим номером, хлопець відразу ж завоював симпатії як жюрі та учасників, так і глядачів. І недарма. Адже, вперше взявши участь, він став Лауреатом І ступеня відразу в двох номінаціях: еквілібрування і повітряна гімнастика, у віковій категорії 14-17 років. Повірте, не кожен дебютант фестивалю такого професійного рівня зможе завоювати відразу два перших місця.

                  У його цирковому репертуарі є ще один класичний номер – «Еквілібр на дроті», в якому він і жонглює кільцями, і балансує на стільці, і багато іншого. Це знаменитий номер «Сонячного клоуна» Олега Попова. І наш артист з великою майстерністю його виконує. А виглядає він в кожному своєму виступі чудово, тому що юний артист вкладає в свою роботу всю свою душу. Кожен його виступ на арені – це маленький спектакль, в якому є все як в справжнісінькій театральній виставі: тема, ідея, режисура, акторська робота. Адже він сам вибрав цей шлях, вибрав цей досить складний, а часом, і важкий, жанр мистецтва і тепер вкладає в нього не тільки свій талант, дарований йому природою, а й присвятив йому своє життя. Він дарує людям радість спілкування з Цирком, дарує свято, якого нам, напевно, все таки дуже не вистачає в нашому божевільному житті. І тепер це вже Артист з великої літери! Так тримати, Ігор! Браво! Біс!

             До речі, номер Ігоря Андрійчука можна подивитися в YouTube під назвою «Містер Ікс Ігор Андрійчук»

                

Наталія Єлісеєва, театровед

м.Дніпро

Информация
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.