І знову «Різдвяна казка» з нами

Ника Черкашина

І знову «Різдвяна казка» з нами

 

29 грудня напередодні Нового року у Будинку мистецтв (вул. Філософська, 23) обласного центру відкривається Всеукраїнська виставка традиційного народного мистецтва «Різдвяна казка». Така різдвяна виставка відкривається тут щороку і викликає щиру зацікавленість як у дітей різного віку, так і у дорослих шанувальників народного мистецтва. Ця імпреза, підготовлена колективом Будинку мистецтв та членами Об’єднання майстрів народного мистецтва, яке працює в складі Будинку мистецтв вже п’ятий рік, є традиційним подарунком для мешканців та гостей міста до Новорічних і Різдвяних свят.

У експозиції представлені понад 200 робіт 39 майстрів. Відвідувачі зможуть побачити як різдвяні атрибути, характерні для українських новорічних свят, так і вироби різних видів народного мистецтва: вишивка, гончарство, писанкарство, петриківський декоративний розпис, іграшкарство, роботи з лозо- та соломоплетіння, традиційні жіночі прикраси.

Спеціально для улюбленого журналу «Свій варіант» я запросила до розмови директора Будинку мистецтв Валентину Володимирівну Слободу.

- Валентино Володимирівно, мешканці міста, відвідувачі Ваших виставок зі усієї України і навіть фахівці міжнародного рівня вважають Дніпровський Будинок мистецтв єдиною в Україні Академією народних мистецтв. Як і в академічних академіях тут працює широке коло воістину професійних об,єднань і фахівців з різних галузей народної творчості. Тут вивчаеться історичне і науково-теоретичне походження народних традицій і народних мистецтв різних областей України, ведеться велика практична робота - виставки, лекції, екскурсії і майстер-класи для аматорів різного віку, зустрічі з майстрами та багато іншого.

Виставка, яка відкрилась 29 грудня, – один з прикладів успішної роботи Вашої Академії народних мистецтв. Будь ласка, розкажіть, чому Ви вважаєте тему народних мистецтв такою важливою.

- Нині перед Україною гостро стоїть питання брендингу, тобто створення позитивного іміджу за кордоном. У контексті сучасних реалій роль одного з ключових елементів у вирішенні цього завдання фактично покладено на народне мистецтво. Підготовка та успішне проведення виставок робіт майстрів народного мистецтва дозволили колективу Будинку мистецтв зробити свій внесок у формуванні позитивного іміджу нашої держави у світі. Нещодавно до Дніпра повернулась виставка «Мережане диво витинанки», яка була одним із заходів офіційної програми святкування 25-річчя незалежності України в Болгарії (виставку проведено на запрошення Посольства України в Республіці Болгарії у Державному етнографічному музеї Болгарської академії наук та публічній бібліотеці (м.Софія). Частина робіт з цієї виставки (різноманітні витинанки) буде експонуватись в рамках «Різдвяної казки».

- Це вже була друга Ваша виставка в Республіці Болгарії?

- Так. Позаторік ми демонстрували в Болгарії рушники, вишиті майстрами нашого об,єднання.

- Чим нас причарує ось ця остання виставка цього року?

- На базі виставки планується проведення майстер-класів і зустрічей з майстрами – носіями українських традицій. Бажаючі навчитись народним ремеслам можуть не тільки взять участь у тому чи іншому майстер-класі під час відвідань виставки, але й записатись заздалегідь за телефоном: (056) 770-60-97. Відвідувачей чекають цікаві зустрічі, екскурсії, привітання казкових героїв, Діда Мороза і Снігуроньки, різні конкурси на кращу роботу у майстер-класі.

- Яку мету Ви ставите, проводячи ці дуже клопіткі майстер-класи?

- Організуючи ці заходи, ми ставимо за мету залучення мешканців міста, особливо молоде покоління, до більш глибокого знайомства з народним мистецтвом. Народне мистецтво відтворює думки і здібності українського народу, його прагнення перетворювати своє життя у казку. Тому у програмі виставки, як завжди, - проведення колективних лекцій-екскурсій, консультацій провідних майстрів народного мистецтва, засідання «круглого столу» для учасників.

- Я вже неодноразово брала участь у таких майстер-класах і дома у мене вже величенька колекція зроблених своїми руками під керівництвом Ваших майстрів ляльок, розписних крашанок, іграшок з глини, тіста, очерета, соломи і кукурудзи, прикрас з бісера, кольорових ниток та іншого. Кортить мені і в цього року знов перевірити свої здібності. Будь ласка, на протязі якого часу буде працювати виставка «Різдвяна казка» 2016 року?

- Виставка буде працювати з 29 грудня 2016 року до 10 лютого 2017 року з 10 до 18.00.

- Від імені журналу «Свій варіант» дозвольте поздоровити Вас з відкриттям виставки, побажати Вам і майстрам натхнення, поздоровити весь Ваш колектив і всіх Ваших відвідувачей з Новим роком. Мира, злагоди і надії на все найкраще!

- Дякую. Вашому журналу, його керівникам Наталіі Мавроді, Володимиру Спектору, всім авторам і читачам наші найщиріші поздоровлення і побажання. Всіх запрошуємо у нашу «Різдвяну казку»

вчитися перетворювати наше життя у справжню казку.

 

 

Информация
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.