УЖИНОК З ПОЕТИЧНОГО НАТХНЕННЯ

УЖИНОК
З ПОЕТИЧНОГО НАТХНЕННЯ


Що знає наш читач про сучасний літературний процес? Відверто кажучи, небагато. Не той час, не ті смаки, не ті уподобання…
А, зокрема, про українського поета Юрія Кириченка? Шальки терезів зводяться до виваженої інформативності: народився 15 січня 1954 року в с. Копані на Дніпропетровщині в родині вчителя української мови та літератури. Закінчив філологічний факультет Дніпропетровського держуніверситету. Працював у пресі, на телебаченні. Член Національної спілки журналістів України, лауреат журналістської премії „Правдочолість друкованих слів“. Відомий літератор: автор 50 поетичних книг, які побачили світ в різних видавництвах Дніпропетровська та Києва. Кавалер орденів Святого Рівноапостольного князя Володимира Великого III ступеня та Святих Кирила і Мефодія. Лауреат багатьох міжнародних та всеукраїнських літературних відзнак, серед яких вирізняються Міжнародні літературні премії ім. Тараса Шевченка, ім. Григорія Сковороди, ім. Бориса Грінченка, ім. Володимира Даля та ін.
Днями у житті поета Юрія Кириченка відбувся подієвий момент, який засвідчив творчий успіх його, як літературної особистості. У Києві, у штаб-квартирі Української Служби Порятунку, йому було вручено, а таке трапляється нечасто, аж дві міжнародні літературні премії: ім. Шандора Петефі – за книги громадянської та інтимної лірики та ім. Міхея Емінеску – за яскраво виражений романтизований образ ліричної довершеності і національної свідомості.
Перед цим слід зазначити, що поет Юрій Кириченко – генерал-лейтенант УСП, президент Літературного фонду ім. Павла Полуботка, відомий громадський діяч. Він – член правління та президії Всеукраїнської творчої спілки „Конґрес літераторів України“, яку днями очолив Шевченківський лауреат Дмитро Стус.
Вручаючи дипломи, голова УСП генерал-полковник Павло Диба, до речі, заслужений журналіст України, привітав Юрія Кириченка з вагомим ужинком, побажав колезі подальших звершень на царині натхнення.
Він зазначив, що сам особисто давно знайомий з творчістю відомого українського поета Юрія Кириченка, підкреслив, що книги цього сучасного класика від поезії прикрашають його домашню бібліотеку. Серед найбільш улюблених – назвав такі видання, як „Серце в сорочці з любистку“, „Невиліковна ліра“, „Іду – на південний схід…“, „Дари Господні“, „Чаювання з чужим щастям“, „Чорний шоколад – для білих мишей“, „Зброярська крамниця“, „Гра з вогнем“, „Перехід на передзим’я“ та ін.
На III з’їзді Конґресу літераторів України, який відбувся 9 лютого ц. р. в Києві, в приміщенні Національного музею ім. Тараса Шевченка, колеги поета Юрія Кириченка привітали його з поважними літературними преміями, побажавши талановитих книг і вдячних читачів.
На робочому столі письменника – рукописи нових книг…

Ганна Степняк-Лозинська, журналіст.
м. Київ,
лютий 2013р.
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.