АЛЬБОМ ХУДОЖНІХ ТВОРІВ ВИКЛАДАЧІВ І СПІВРОБІТНИКІВ НАЦІОНАЛЬНОГО ЮРИДИЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

Рецензія
АЛЬБОМ
ХУДОЖНІХ ТВОРІВ ВИКЛАДАЧІВ І СПІВРОБІТНИКІВ НАЦІОНАЛЬНОГО ЮРИДИЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ


Так називається барвисте видання Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, присвячене його 210-річчю, автори проекту В.Г.Білик, В.О.Лозовой(керівник), відповідальний за випуск А.І.Понеділок, видавництво «Право» Національної академії правових наук України та Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, Харків, 2014, тираж 500 примірників.

Відкривається цей альбом художніх творів «Словом ректора» Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого - академіка Національної академії наук України, академіка Національної академії правових наук України, доктора юридичних наук, професора, заслуженого діяча науки і техніки України, лауреата Державної премії України, Героя України Тація Василя Яковича:
«Університет завжди приділяв увагу розвитку артистичних здібностей як студентів, так і викладацького складу. Мистецька активність цих людей євагомим доповненням до їхньої правничої діяльністті і спростовує уявлення про юристів як суто прагматиків, вузьких спеціалістів. Зацікавленність художньою творчістю дозволяє юристові глибше розуміти гуманістичні основи власної професії – ширше сприяє всебічному розвитку особистості. Адже гармонійне становлення людини передбачає не тількии накопичування знань, а й формування і шліфування естетичного смаку. Ще давні римляи відзначали: «Artes molliunt mores»(«Мистецтва пом*якшують характери»). Дійсно, тісний зв*язок із мистецтвом робить людину чутливішою, тоншою, глибшою».

Примірник «Альбому художніх творів», що включає: живопис, художню фотографію, декоративно-прикладне мистецтво, поетичні твори, був презентований нам одним з авторів - Мариною Валуйською, її роботами він і відкривається.

Отже, Марина Юріївна Валуйська - кандидат юридичних наук, доцент кафедри «Кримінології та кримінально-виконавчого права» НЮАУ імені Ярослава Мудрого, член шахової команди викладачів академії і неодноразовий переможець міських шахових змагань серед педагогів у складі збірної академії. М.Ю. Валуйська завоювала перше місце на дев'ятій виставці творчих робіт викладачів, співробітників та студентів вищих навчальних закладів Харківщини «Камерата» в номінації «Графічні техніки».
При створенні шахових фотокомпозицій нею використовувалися авторські шахи.
У даному виданні наводяться біографічні дані і творчий шлях Марини Валуйської. Так, повідомляється, що народилася вона 4 червня 1965 року в м.Луганську. У 1991 році з відзнакою закінчила Московський народний університет за спеціальністю «Дизайнерське мистецтво».
У 1995 році з відзнакою закінчила Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого, аспірантуру, у 2002 році захистила кандидатську дисертацію. 1999 рік - персональна виставка скульптур в галереї «Маестро» при ХНАТОБ ім. М.В. Лисенко, м.Харків. З 2005 року - щорічні персональні виставки у Палаці студентів при Національному юридичному університеті імені Ярослава Мудрого, присвячені міжнародним шаховим турнірам на Кубок Ректора, професійних свят працівників Університету. З 2010 року - щорічні персональні виставки на кафедрі культурології Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого. 2011 рік - персональна виставка цифрового та станкового живопису «Дорогоцінний світ Марини Валуйської» в Виставково-презентаційному центрі Радмір Експохол, м.Харків. 2012 рік - участь в альбомі художніх творів викладачів і співробітників Національного університету «Юридична академія України імені Ярослава Мудрого». 2013 рік – персональна виставка в Харківському літературному музеї «Все дивісніше і дивісніше», присвячена творам Л. Керрола «Аліса в країні чудес» і «Аліса в Задзеркаллі». 2014 - персональна виставка «Пульс кристала» в Харківській обласній галереї «Мистецтво Слобожанщини». Художня творчість М.Валуйської супроводжується власними віршами, віршами в скальдичному стилі і білими віршами.
У даному альбомі представлені сімнадцять творів М.Валуйської:

«Самородок», масло, полотно, 60х80:
«Иной раз высказав желанья
Неосторожные свои,
Мы получаем самородок,
Но ты внимательней взгляни:
Ведь крылья эти неподвижны –
Сковал их золота металл!
И ты не жди от них поддержки
Над пропастью иль среди скал…»

«Дорогоцінний бульденеж», 2013, олія, полотно, 79Х76;

«Леді АкваМарин», 2012, цифровий живопис, полотно, 90х80:
«Синее пламя …
Под прессом сурового мира
Не чёрствость, не твёрдость приобретёт
Леди АкваМарина»

«Аквамаріновий дощ, 2013, олія, полотно, 103х77:
«С мечтою реальность подружится,
Если в неё ты войдёшь,
Когда стучится в окна
Аквамариновый дождь.
Берилловый и изумрудный
Букет драгоценный возьмёшь,
Когда постучится в окна
Аквамариновый дождь».

«Пульс кристала», 2014, олія, полотно, 103х77:
«Пульс кристалла бьётся ритмично,
Интервал – тысяча лет,
Потому очень многим кажется,
Что у камня сердца нет.
*
Но возьми событья столетья:
Войны, праздники, правду и ложь,
Сконцентрируй в одном карате,
А потом на десять умножь.
*
И тогда ты поймёшь, сколько крови
Протекло через десять карат.
И почувствуешь вместе с камнем,
Что такое страданья и ад!
*
Груз веков сдавил его сердце!
И лишь тот, кто поднимет Эльбрус,
Угадает, когда родиться
Чтоб услышать кристалла пульс».

«Туманность Шипшина», 2013, олія, полотно, 100х62;

«Молитва про здоров*я», 2012, цифровий живопис, полотно, 60х90;

«Гортензія», 2008, цифровий живопис, полотно, 90х67;

«Троянди з Країни Див», 2013, олія, полотно, 100х72; «Замок Задзеркалля», 2006, цифровий живопис, полотно, 90х67;

«Світ Задзеркалля», 2006, цифровий живопис, полотно, 50х37:
«Если манит Зазеркалье.
Отступает мир реальный,
И механики законы,
Не работают на квант.
*
Но в запутанных системах
Расцветает многомерность
И частица попадает
Сразу в множество пространств.
*
В них она реализует
Полный спектр потенциалов –
Все возможности раскроет
За один единый миг.
*
А на плоскости хрустальной
Лишь одна отобразится,
Чтобы заглянул в себя ты
Через свой зеркальный лик.
*
Эфемерные надежды
Гильотиной отсекает
Маломерная реальность,
Чтоб не путаться в мирах!
*
Механизм на страже лени:
Путь отрежет в Зазеркалье
Тем, кто держится всем телом
За один единый взмах.
*
И реальности картинка
Успокоит нас из рамки,
Сэкономит нам усилья
Интеллекта и души.
*
Просто больше нет иллюзий…
Просто меньше есть иллюзий…
И сквозняк из Зазеркалья
К нам врываться не спешит».

Наступні роботи Марини Валуйської: «Аліса з Вівцею у човні», 2006, цифровий живопис, полотно, 90х67;

«Блакитна Змійка», 2014, Олія, полотно, 117х104:
«Блакитна Змійка»- персонаж уральских легенд, описаний Бажовим. Може виглядати як блакитна змійка, а може перетворюватися у жінку у блакитному. Вона з*являється зненацька, щоб перевірити людину на міцність. У неї для цього є всі можливості, оскільки вона – охоронниця великих золотих скарбів. З ії правого рукава сиплеться золотий пісок, а з лівого – чориний пил. Щастя гого, кого вона оточить зототою доріжкою й захистить від чорної біди. А тому, кого вона обійде лівим боком, ніколи не дістатися золотої мрії.
«Пыль, золото, тоска, надежда…
Восторг и путеводный свет!
Тень сумрака и призрак счастья
Иллюзии! Реалий нет!
*
А впереди дорога в Вечность,
Лёд в сердце, тёмная река,
Свет, уходящий в Бесконечность
Восторг, пыль, золото, тоска…».

Укладають експозицію М.Валуйской чотири роботи: «Дорогоцінні тюльпани», 2013, олія, полотно, 81х77; «Іпомея: різдвяні думки про весну», 2012, олія, полотно, 40х50;

«Аметринова троянда», 2013, олія, ДВП, 25х29;

«Загадка шляху з Мідгарда до Асгарда», 2011, цифровий живопис, плотно, 80х60.

* * *
Другий автор в цьому альбомі – Демиденко Григорій Григорович – доктор історичних наук, професор кафедри теорії держави і права, заслужений професор Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого.
Народився 3 лютого 1940 року у селі Хрестителеве Полтавської області. Закінчив історичний факультет Донецького Національного університету. 2012 рок – участь в Альбомі художніх творів викладачів і співробітників Національного університету «Юридична академія України» імені Ярослава Мудрого.

В альбомі представлені вісім картин Демиденко Г.Г.: «Автопортрет», олія, акрил, полотно, 20х30; «Планер знову над Планерським», 2008, акварель-акрил, ватман, 30х20; «Гімн Сонцю, Коктебель», 2006, олія, полотно; «Вранішні соняшники», 2008, акварель-акрил, ватман, 20х30; «Життя не закінчується», акварель-акрил, полотно, 20х30; «Зимова самотність», акварель, ватман, 20х30; «Три покоління», акварель-акрил, папір, 20х30; «Коловорот життя», акварель, ватман, 20х30.
* * *

Далі представлені роботи Жушмана Віктора Павловича – кандидата історичних наук, професора кафедри земельного та аграрного права. Народився він 14 лютого 1941 року у с. Жовтневому Коропського району Черніговської області у сім*ї колгоспника. Після закінчення школи два роки працював у колгоспі «Жовтнева революція». У 1960-61 р.р навчався в Кролевецькому художньому училищі «Художнє оформлення тканнин і виробів з них». У 1961-65 р.р. працював на Богуславській фабриці художніх виробів «Перемога» колористом, начальником фарбувально-колоритного цеху в м. Богуслав Київської області. У 1965 році вступив до Харківського юридичного інституту, який закінчив у 1969 році. З 1969 по 1978 р.р. працював народним суддею Дергачівського районного суду. У 1976- 1979 р.р. обіймав посаду державного арбітру Харківського обласного державного арбітражу.
З 1 січня 1979 р. Трудове життя Віктора Павловича пов*язане з Національним юридичним університетом імені Ярослава Мудрого, де він працював на посадах молодшого наукового співробітника науково-дослідного сектору, асистента, старшого викладача, доцента кафедри цивільного права, а з 1995 по 2011 р.р. – завідувачем кафедри аграрного права. 2012 рік – участь в Альбомі художніх творів викладачів і спіробітників Націоенального университету «Юридична академія України імені Ярослава Мудрого».

Далі буде....
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.