ПРИ СЯЙВІ ДУХОВНИХ СВЯТИНЬ


Поет у колі друзів
ПРИ СЯЙВІ ДУХОВНИХ СВЯТИНЬ


З нагоди виходу в світ 50 поетичних книг відомого українського поета Юрія Кириченка 27 жовтня у Києві, в Будинку вчених, у зеленій вітальні, відбувся авторський вечір, присвячений цій знаковій події.
Тепло і сердечно з вагомим творчим ужинком привітав винуватця торжества голова Конґресу літераторів України поет Олександр Корж. У короткому змістовному виступі він окреслив параболу творчого поступу літератора, подарував Юрію Івановичу букет осінніх хризантем, долучивши до нього поетичну книгу „Квадратура круга“ з власним автографом.
Голова Фундації Лариси Скорик, професор, член-кореспондент Академії мистецтв України, перший заступник голови КЛУ Лариса Павлівна Скорик, під оплески в залі, подарувала Юрію Кириченку букет палахкітливих чорнобривців та вручила Нагороду імені Бориса Антоненка-Давидовича „За довершеність у Слові“, унікальну в своїй суті річ – бронзову медаль з профілем Великого Достойника. „Ця Нагорода в Україні вручається вперше. І тим приємніше, що – Юрію Кириченку, творчій особистості, яка її цілком заслуговує“, – констатувала відома громадсько-політична діячка.
Посол республіки Молдова в Україні доктор Іон Стевіле подякував Юрію Кириченку за запрошення на учту, а надто – за його переклади на українську поезій класика сучасної молдовської поезії Григорія Вієру та публікацію їх з ґрунтовною передмовою на сторінках ґазети „Література та Життя“, а також – в альманасі „Свой вариант“, що, в сукупності, стало помітною подією, своєрідним творчим рукопотиском щирості між літературами двох братніх народів.
Член ревізійної комісії КЛУ, літератор Галина Шевченко, за дорученням Голови Української Служби Порятунку генерал-полковника Павла Диби, вручила Юрію Івановичу Почесний диплом.
Присутні в залі гості, колеги, друзі поета, серед яких окремим потужним масивом виділялися вихованці Київського військового ліцею імені Івана Богуна, тривалими оплесками дякували Юрію Кириченку за вірші, які звучали того вечора. Особливо надавалися до сприйняття такі поезії, як „Остання ніч Івана Богуна“, „Балада про Володимирів тризуб“, „Іду на вогні“, вибрані поезії з книги „Балада про солдатські поцілунки“, яка ще пахне друкарською фарбою, проте вже встигла викликати жвавий інтерес у читачів.
З особливим пієтетом сприйняли ліцеїсти-богунці балади героїко-патріотичного нурту, як і той факт, що Юрія Кириченка свого часу „За Дух і Літеру козацької звитяги“ було нагороджено медаллю Богуна. Він – лауреат творчих відзнак, серед яких – літературні премії імені Тараса Шевченка, Григорія Сковороди, Бориса Грінченка, Володимира Даля, Володимира Сосюри, Михайла Матусовського, Юрія Каплана. Кавалер орденів Святого Рівноапостольного князя Володимира Великого та Святих Кирила і Мефодія.
В залі була розгорнута виставка книг члена Президії Конґресу літераторів України поета Юрія Кириченка. З допомогою мультимедійного обладнання гості мали нагоду познайомитись з фото- архівом письменника. Актуальні були і записи інтерв’ю „неформаль- ного класика“ з журналістами, які викликали жваве зацікавлення.
Серед тих, хто привітав знаного поета, був і сам автор „нагородної медалі“ Володимир Мельниченко – український графік, архітектор, член Національної Спілки художників України, який побажав Юрію Кириченку нових книг і вдячних читачів.
„Дорогий Юрію Івановичу! Хай Ваша Правда торжествує!“ – сказав виконавець ролі Зіновія Гердта, актор Київського театру музикальних історій „Нэшомэ – Душа “ Марат Страковський, даруючи йому диск з записом музичного спектаклю „О, майн Гердт!“
Авторський вечір Юрія Кириченка відбувся при сяйві духовних святинь Бориса Антоненка-Давидовича, мав безсумнівний успішний резонанс. Як гостинний господар, Юрій Іванович подарував усім присутнім свої книги з автографами.
50 книг і одна доля – творча фішка, яка випадає далеко не кожному. Що це: знак особистості чи хрест галерника? Юрій Іванович у відповідь лише розводить руками і дякує присутнім за увагу до його творчості. Спільне фото на згадку з поетом та його шанувальниками стало логічним завершенням цієї небуденної імпрези.

Ганна Степняк-Лозинська
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.