На початку дороги

Микола Тютюнник                                 

 

                                  На початку дороги

     Десь наприкінці 70-х минулого століття я, тоді ще молодий шахтар і молодий автор, отримав   поштовий конверт, на зворотній адресі якого був штамп Ворошиловградської спілки письменників України, про яку я до того майже нічого не знав.

     «Шановний Миколо Тютюнник! У приміщення  ПК ім. Леніна відбудеться чергове засідання Ворошиловградського обласного літературного об’єднання ім. В. М. Сосюри. Ваша присутність обов’язкова».

    Звичайно, стояла і якась дата, але за давністю літ стерлась з моєї пам’яті. Чого не скажеш про підпис: Микола Малахута, керівник літературного об’єднання.

    Невже це саме той Малахута, який, розказують, не один рік працював у редакції нашої районної газети «Ленінським шляхом», а потім перебрався до обласного центру?! Той Микола Малахута, чиї вірші та проза щосуботи лунають по Ворошиловградському радіо?!

     Знов і знов перечитував те запрошення і боявся повірити: чи це й справді мені, майже нікому не відомому автору кількох оповідань, які були надруковані в місцевій газетці?! Та ще й з такою припискою: Ваша присутність обов’язкова!

     Малахута, безперечно, був гарним психологом: ну, хто ж його, прочитавши таке, не кине всі свої справи і не гайне у призначений час до обласного центру, не знайде той Палац культури імені Леніна, де проходять засідання літоб’єднання ім. Сосюри, не спробує потрапити на очі його керівникові: ну, ось, Ви запросили і я приїхав!

     Саме так зробив і я: і приїхав, і знайшов. Ось тільки потрапити на очі керівникові спочатку не міг, бо зала була майже повна людей, декілька куп хлопців і дівчат, чекаючи початку засідання, стояло і в коридорі. Стояли, розмовляли, весело сміялись, видно, радіючи зустрічі. І жодного знайомого обличчя! Та й звідки б воно взялося, адже тут літератори з усієї області. І навіть з сусідньої Ростовської, як я дізнався пізніше.

     Проте, одна білявка, яку я  помітив серед купки дівчат, все-таки здалася мені знайомою. Точніше,  знайомим було її обличчя. Чи це не вона навчалась колись у нашій школі? 

     Бачу, помітила мене й дівчина, чи-то молода жіночка. Але, почуваючи себе досить впевнено, почала старанно уникати мого погляду. Чи то соромилась, чи то не хотіла бачити серед молодих літераторів ще когось зі своїх земляків.

     Я пошукав очима Малахуту, чий фотознімок бачив у колективній збірці луганчан, – не знайшов. А засідання розпочав один з його заступників,  точніше – один з членів бюро літоб’єднання, козацької зовнішності поет. Виступав перед повною залою з кафедри, раз по раз позираючи на близеньке вікно.

     – Микола Данилович скоро під’їде, – пояснив він присутнім. – Він тільки-но повернувся з Києва, де в нашого керівника виходить новий роман.  

     Я сидів на задньому рядку, слухав і хвилювався: як же я до нього підійду? Що скажу?

     А через якийсь час до приміщення увійшов і Малахута. Це був середнього зросту, добре одягнений і стрункий чоловік з хвилястим, з помітною сивиною, чубом. І майже не скидався на того юнака, чия світлина була в книжці. Переступивши поріг, він привітно усміхнувся, вітаючись, і залою пробіг шепіт: приїхав! Дехто підвівся, аби привітатись з ним за руку, дехто обійняв його за плечі. Мабуть, найближчі друзі. Більшість же залу з доброю заздрістю спостерігала за цим.

     Поет козацької зовнішності залишив трибуну, підійшов і також дружньо потиснув йому руку. Малахута легко, хлоп’ячою ходою, пройшов на сцену, де також стояв мікрофон і знову, тепер уже гучно, на весь зал, привітався:

     – Добрий день, шановні друзі!

     Важко пригадати – про що спочатку була мова, про що розказував він тоді молодим літераторам, яких старанно відшукував по всій нашій області і особисто кожного запрошував на засідання. Скорше за все, про свою поїздку до Києва, де в нього ось-ось має вийти роман з теплою назвою «Матерінський хліб», який я невдовзі отримаю від Миколи в подарунок і побачу в книжці з дитинства знайомі мені назви навколишніх міст: Гірське, Карбоніт… 

     Потім засідання літературного об’єднання пішло за програмою: розглядались зарані намічені твори, підіймались якісь питання. Я ж чекав чергової перерви, аби теж підійти до  Миколи Даниловича. І дочекався.

     – Миколо Даниловичу, – улучивши момент, звернув на себе його увагу, – я приїхав з Первомайська…

     – А-а, Микола? – по-свійськи перебивши мене, наче аж зрадів він. – Слухай, тобі треба готувати свою книжку!

     Це було так несподівано і так радісно чути, що я не знав що його й сказати! У мене ж ще жодної солідної публікації і раптом таке! Нас оточили, почали прислухатись. Дехто з недовірою поглядав на мене. Микола ж Малахута й далі  дивував мене.

     – Це ось Грицько Половинко, – показав він очима на поета козацької зовнішності, що саме стояв поруч,  – це Василь Дунін…

       Я, ніяковіючи, потискував руки, бо вже знав цих поетів за публікаціями в обласній газеті «Молодогвардієць».

       – Ти той… ти обов’язково надішли мені свої оповідання, я надрукую їх у «Молодогвардійці» і віддам на обласне радіо. Підуть з моєю передмовою. 

       Не знаю, як у мене не пішла обертом голова, як я на радощах не підскочив під саму стелю чи не вигукнув щось на зразок «ура-а!» Стримався, лише гречно подякував керівникові за таку несподівану увагу до себе і спитав його поштову адресу.

      – Тільки не барись, – додав він, – завтра ж і надішли. А я на наступне засідання виставлю ці твої твори на обговорення літоб’єднання.

     І він дійсно збирався виставити, аби познайомити з моїми першими творами  всю літературну молодь Ворошиловградщини, а водночас і почути їхні думки щодо цих оповідань, які згодом  увійдуть до моєї першої книжки прози. Це підтвердив і його наступний лист-запрошення, де увазі молодих літераторів пропонувалось розглянути оповідання Миколи Тютюнника і поезію Василя Голобородька.

     Але, на мій превеликий жаль, нічого цього не відбулось: за кілька днів до чергового засідання Микола Малахута позбувся посади керівника обласного літоб’єднання, і творчий колектив очолив на той час молодий ще Андрій Медведенко.

     Що то була за причина, літератори не знали. А хто й знав, то мовчав. А більшість могла лише здогадуватись, що Малахута не поладив з керівництвом   Спілки письменників і його посунули. І такого авторитетного,  такого талановитого, – розмірковували ми. – Чи не піде тепер все шкереберть?

     Але новий керівник  виявився досить розумним. Нічого в роботі літоб’єднання не змінював, не ламав. Тільки, здається, не став, як його попередник, розсилати запрошення. У всякому разі, я потім уже їх не отримував. Хоча Медведенко запропонував мою кандидатуру до складу бюро. І я почав залюбки виступати з рецензіями на твори колег по перу. Проте, і забувати про увагу і добре ставлення до мене Миколи Малахути я, звичайно, не міг.  Тому, відбувши  засідання в ПК ім. Леніна, іноді їхав на квартал Дружби, де на мене чекав опальний керівник сосюринського літоб’єднання. Він і його дружина Юлія цілком слушно вважали мене земляком, бо Юля була  родом з Гірського, а Микола в молоді роки працював  на однойменній  шахті «Гірська».

     Радо зустрічав він мене і в інші дні, коли, буваючи в Ворошиловграді, я заїжджав в гості. Ми довго сиділи за столом, потроху чаркували. Микола розпитував про Первомайськ, про мою шахту. Він свого часу сам працював під землею, в бригаді Героя Радянського Союзу, бронебійника Петра Йосиповича Болото, тому розумів мене з на пів слова. 

     – Колю, а чому ти не пішов після школи до вузу чи хоча б технікуму? – по-свійськи питав мене, дізнавшись, що я працюю прохідником. – Це ж дуже важко: після лопати сідати ще й за письмовий стіл.

     Я швидко перейшов з ним на «ти».

     – Та як тобі сказати… Я ж і на атестат зрілості, тобто за десять класів, здавав екзамени екстерном. У батьків ще троє дітей, треба було працювати. А втім, подумаю.

     Кожного разу, кожної нашої зустрічі, Миколі хтось телефонував. Тоді він вибачався, брав слухавку і відповідав то Києву, то Харкову, то Львову… Я вже мовчу про дзвінки з Луганська і всієї області. Хтось ділився радістю, хтось про щось радився, хтось аби просто поспілкуватись. Його й справді знали і, певне, шанували в різних куточках України. А то якось взимку подзвонили в двері. Микола підвівся, відчинив. Зайшов якийсь хлопець, середнього зросту, міцної статури, з чорними вусами і  червоним з морозу обличчям.

     – Заходь, Василь, заходь!

     – Я заходити не буду, – чомусь невдоволено відказав той. – Де мій рукопис? Скільки ти   будеш його тримати?

     – Та, розумієш…

     – Розумію! Давай, та я пішов.

     Це, як я потім почув, був Голобородько. І Миколі, видно, було дуже ніяково, що не зміг допомогти майбутньому Шевченківському лауреату у виданні його поетичної книжки.

     – А ось твої, Колю, оповідання і новели я, мабуть, покажу ще Владиславу Титову, –   розмірковував він,  – може, напише рецензію.

     Що ж, Владислава Титова на той час знали в усьому світі, після публікації його повісті «Всем смертям назло» на адресу письменника приходили тисячі листів. То ж мені було б трохи соромно лізти йому в очі ще й зі своїми оповіданнями.

     – Не варто, Колю, – сказав я тоді Миколі. – В Луганську збираються проводити обласний літературний конкурс, і я туди подам свої оповідання.

     – Та нащо тобі той конкурс?! Ти, головне, пиши.

     Він взагалі завше був категоричним:  головне, пиши! Не слухай, коли будуть лаяти, не слухай, коли будуть хвалити, – пиши! 

     Воно-то так, але мене здебільшого хвалили, і я, не послухавши свого старшого і, звичайно, мудрішого товариша, все-таки подав на той конкурс свої оповідання. Подав і, отримавши дві гарні рецензії, виборов друге місце. 

     Пам’ятаю, як  перед черговим дводенним семінаром обласного літоб’єднання зайшли з Юрком Моргуновим до приміщення Спілки письменників, яка на той час перебувала в Будинку Даля. Там, як і домовлялись, мене чекав Андрій Медведенко.

     – Вітаю тебе, – потиснув він мені руку, – у тебе друге місце!

     – Спасибі! А хто писав рецензію?

     – Одну Степан Бугорков. Другу – Валерій Полуйко. Бугорков сказав, що ти дуже талановитий хлопець.

     Щось подібне я почув згодом і від Валерія Полуйка, якого страшенно поважаю і ставлю його історичні романи часів Івана Грозного вище роману Олексія Толстого «Князь Серебряный»!

     Почути таке, звичайно,   приємно. Степан Бугорков був відомим письменником-фронтовиком і одним з керівників того дводенного семінару. Треба було обов’язково підійти до нього, подякувати за гарну рецензію. Одначе, в перший день семінару я до нього так і не підійшов, не подякував. 

     На перервах  Степан Степанович постійно був у колі своїх друзів-письменників або захоплених молодих літераторів. І я все відтягував час, коли зможу протиснутись до нього.

     Потім настав вечір. А хто не знає, що таке дружній вечір творчих людей! Зійшлись у готелі, у нашій з Моргуновим кімнаті, зайнявши не лише стільці й ліжка, але й підвіконня.  Виставили, чим запаслись, і пішло: ля-ля-ля… Уже й за північ, а все гомоніли, читали по колу вірші й розповідали не дуже скромні анекдоти.

     Юрко Моргунов – майже не питущий, тому витримати таке навантаження не міг. І після полуночі, прихопивши папірці зі своїми віршами, спустився в хол. Там і придрімав у кріслі, обережно тримаючи в руках  єдине своє багатство. 

     Як розходились – не пам’ятаю. Але рано вранці мені зателефонував луганчанин Олег Бішарєв, якому чомусь не спалось. І довго згадував вчорашній день, семінар, наше дружнє застілля.

     – Ти сьогодні виїжджаєш? – спитав мене.

     – Так, десь під вечір.

     – Тоді ще побачимось.

     Але побачились ми не лише з Олегом. Вранці до нас у номер зайшов сам… Степан Степанович Бугорков! Зайшов познайомитись, і навіть приніс мені в дарунок свою нову книгу, яка саме вийшла в Москві. Це був роман «Солдатки».

      «Дорогому Николаю Тютюннику, с любовью к его творчеству», – підписав мені.

     Чи варто говорити – яка то була для мене радість!

     – Так тоді це треба відзначити? – посміхаючись, спитав я Бугоркова.

     – Да я випіл би рюмочку коньяка, – одразу погодився він.

     Зрозуміло, що Степану Степановичу також було на похмілля.

     Ми з Юрком Моргуновим перевірили свої кишені і відправились у гастроном.

     Шкода, але грошей вистачило лише на «маленьку».

     Готель «Совєтська» знаходився на однойменній, центральній і дуже жвавій вулиці, і коли  ми з Юрком, ігноруючи автотранспорт, перебігли її в недозволеному місці, нас затримав міліціонер.

     – Штраф, платіть штраф! – почав суворо вимагати він.

     Юрко став проситися, запевняючи стража порядку, що в нас  ні копійки, і все ховав за спиною пляшечку коньяку.

    – Ми ж провінціали, – прикинувся телятком і я, – звикли у себе ходити навпростець.

    Міліціонер скривився і махнув рукою.

    – Ідіть уже!

    Дізнавшись про прихід метра, до нас знову посунула літературна братія. Сиділи, лікували голови. Але коньяком Степан Степанович ділився лише зі мною. Смакували з ним по черзі з однієї склянки.

     – Смотрі же, не погубі себя, – киваючи на пляшечку, казав Степан Степанович.

    І я запам’ятав ці слова назавжди.

    Написану ж рукою Степана Бугоркова рецензію я використав за призначенням: відвіз її разом з рукописом у Донецьке видавництво «Донбас», де у мене рівно через два роки вийшла перша книжка оповідань «У реки Лугани». Чи допомогла в цьому та рецензія – не знаю. Адже вирішальне слово завжди залишалось за видавництвом. І, як я пізніше дізнався, рукопис моїх оповідань рекомендувала до друку не лише мій перший редактор Тетяна Рольник (Савицька), але й завідуючий відділом художньої літератури Микола Олександрович Грєвцов, чий роман «Третьего не дано» я ставлю поруч з творами Віктора Астаф’єва, Василя Бикова, Василя Бєлова, Євгена Носова, Валентина Распутіна…

 

     На думку декого з ворошиловградців, я був щасливчиком, бо видання власної книжки в ті далекі часи було надто складним, і для багатьох навіть талановитих хлопців і дівчат так і залишилось нездійсненною мрією. Я ж успішно пройшов і редвисновок, і три внутрішні рецензії, і вже в 1982 році отримав поштою десять авторських примірників своєї першої і такої жаданої книжки. Весь же 15-тисячний наклад її розійшовся по всій Україні, і я почав отримувати читацькі листи. Першим (чому я й запам’ятав!) був лист від читачки на прізвище Шило, яка, на жаль, так і не вказала свого ім’я. І був той лист з Наддніпрянщини, з міста металургів Дніпродзержинська. Хто б його тоді мав подумати, що рівно через тридцять три роки я теж опинюсь у цьому місті, як переселенець з Донбасу, де вже півроку точились бої, де йшла справжня війна.

      А тоді на мою першу книжку відгукнулись не лише міські, але й усі обласні ворошиловградські газети. І навіть республіканська, київська, «Молодь України». Але то вже завдяки Миколі Малахуті, який був власкором і «Молоді України», і журналу «Україна». Бо ми продовжували товаришувати, зустрічатись ув обласному центрі, і Микола, підписуючи мені свої нові книги, завше дякував   за підтримку у важкі для нього часи.

     А неприємностей у нього вистачало завжди. Через його чесність і прямолінійність. Він міг навіть високому керівникові сказати: а Вам руки не подам! І обминав його, тепло вітаючись з іншими. Було, було й таке. І ми, свідки такої неприємної картини, тільки сором’язливо опустили очі. Хоча іноді Микола сам був винен у якісь гумористичній ситуації. За браком часу, який він використовував для творчої роботи, газетні нариси  Миколі іноді доводилось готувати з телефона.  І для достовірності він зчаста додавав текстові художнього орнаменту.   Мовляв, виїхавши з шахти на поверхню, знаний шахтар Петро Петренко зняв з голови свою шахтарську каску і тряхнув своїм розкішним чубом… А через тиждень до редакції Миколиної газети приходив ображений лист, а з листом і  фотокартка того шахтаря, де він, як коліно, лисий!

      Про схожий випадок колись розказав мені й Леонід Стрельник, який свого часу був редактором однієї районної газети. Відіслав він якось свого кореспондента в далеченьке село, аби той написав про передового комбайнера, а той їхати полінувався, підняв свій старий матеріал, трохи переробив, поміняв цифри і віддав друкувати. А коли газета вийшла, почались телефонні дзвінки: ви там подуріли?! Цього комбайнера давно немає на  світі!

     Стрельник до кореспондента:

     – Негайно їдь і вибачайся!

     – А куди я тепер поїду? На могилку? 

     Повторюю, його знали і знають, як  талановитого поета, письменника і журналіста. Не менш талановитим  показав себе Микола Данилович і видавцем, коли заснував у Луганську свій «Книжковий світ», а також дві літературні газети. Коли б не приїхав, у його невеличкому кабінети сидить хтось з письменників, обговорює видання нової книги. Разом з тим, він писав передмови або відгуки на нові твори знайомив і зовсім незнайомих людей. Але за що я найбільше поважаю цю людину, то це за вірність у дружбі. Не подумайте, мова не про мене. В Луганську відомо, що Микола Малахута змолоду дружив зі своїм земляком-полтавцем і геніальним новелістом Григором Тютюнником, не раз писав про нього статті і спогади. І саме Микола Малахута підняв свого часу питання про висунення творів вже відлетілого друга на премію імені Шевченка. Підняв, підключив до цього громадськість, пригадується – наш педагогічний інститут, не раз виступав з цього приводу на Луганському телебаченні і таки добився свого: світлої пам’яті Григір Михайлович Тютюнник  став лауреатом Шевченковської премії. Посмертно.

 

2020 р.    

 

 

Комментарии 1

Прекрасные воспоминания! О Николае Даниловиче многие, вероятно, могут говорить только хорошее и много. Для меня он - наставник, учитель, добрый друг. Всегда буду благодарен за те занятия, которые он проводил со мной, разбирая каждую строчку моих стихотворений, делясь знаниями, опытом... Это невозможно переоценить. Много раз я бывал у него дома, где он и уделял мне так много внимания, причем очень искренне делился мнением о многих вещах, иногда совсем не литературных. Я ощущал, что он мне доверяет. И старался не подвести своего старшего друга. От души желаю дорогому Николаю Даниловичу крепкого здоровья, благоплучия, вдохновения! Знаю, что есть ещё немало неопубликованных повестей, рассказов... Пусть всё будет опубликовано. Это очень талантливая, искренняя проза. А стихи - настоящая Поэзия, написанная очень хорошим человеком.
И спасибо Николаю Тютюннику за такой добрый рассказ о дорогом для многих писателе и человеке. Друге.
Владимир Спектор
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.