ПЛАНЕТА НЕПОРЯДНИХ ЛЮДЕЙ

КОСТЕНКО ГЕННАДІЙ (ЮРІЙ ОШ)

м. Суми

ПЛАНЕТА НЕПОРЯДНИХ ЛЮДЕЙ

 

У далекому 1974 році, у газеті «Труд» мене здивувала невеличка статейка. Здивувала через те, що в ній йшлося про порядність людини. За тих часів, коли в газетах тарабанили здебільшого про успіхи соціалістичного життя, і раптом – про порядність. І висловлювалась в тій статті така неординарна на той час думка: щоб бути справжньою радянською людиною, необов’язково бути комуністом, треба бути лише порядною людиною. Тобто, за логікою цієї думки, і в радянській дійсності найперше – порядність, а потім вже – партійність. «Мабуть, непорядність вже так за горло бере навіть там, у «верхах», що далі нікуди», – подумалося мені, коли я прочитав ту статейку.

І от сьогодні, на мій погляд, знов, вже вкотре в людському житті, настав час, коли пора говорити в першу чергу не про якісь гучні слова, а про звичайну людську порядність. Бо нині багато мовиться про патріотизм, демократію, толерантність, навіть про гендерну політику, а про просту людську порядність – обмаль. Але ж без такої людської риси, як порядність, всі ті великі висловлювання – пустопорожні слова. Тому що непорядна людина не може бути ні толерантною, ні демократично налаштованою, ні тим більше патріотом своєї Батьківщини.

А що таке порядність взагалі? Як на мене, це – дотримання писаних і неписаних загальнолюдських законів і норм, в тому числі й моральних. Тобто якщо людина цього дотримується, вона порядна, якщо ні – непорядна. Отже, виходячи з цього, поміркуймо – чи багато сьогодні в нашій країні, та й взагалі у всьому світі, в нашому житті порядних людей. В першу чергу оглянемося навколо. І що бачимо?

Їдемо у будь-якому транспорті. Часто-густо пасажири майже на повний голос базікають по «мобілках», іноді утворюючи загальний гамір. Раніше гучна розмова в транспорті вважалася ознакою поганого тону, невихованістю. Тепер це – картина, яку спостерігаємо щодня. Можливо, з плином часу змінилися деякі критерії порядності? Та ні. Змінилося ставлення людей одне до одного. Причини? Різко зменшилося порядних людей – це очевидно. Бо порядна людина ніколи не галайкотатиме у міському транспорті.

Майже кожного вечора, особливо теплої пори року, у наших дворах до півночі лунає регіт. Це розважається наша молодь. Так її, цю молодь, виховали сім’ї, школа та інші навчальні заклади. Та молодим у нас і приклад є з кого брати, бо іноді чутно, як їхні батьки після пиятики опівночі горлають на вулиці пісні.

А ось ще одна риса сьогодення. У нас «круті» бізнесмени в гонитві за модою в своєму колі переобладнують свої помешкання. І оце переобладнування вони, бува, як розпочнуть, так їхнім сусідам місяцями хоч з хати тікай, бо з ранку до пізнього вечора увесь під’їзд дрижить від гуркотіння. Мені здається, що і в самому бізнесі такі бізнесмени поводяться таким же чином, як і в побуті. Бо непорядність людини відбивається на всьому в її житті. І, взагалі, чи є у нас сьогодні порядний бізнес? Непорядні люди нездатні впроваджувати порядний бізнес.

Говорячи про поведінку людини на побутовому рівні, прослідкуймо, коли непорядна людина виходить за межі свого помешкання чи двору у пошуках місця на лоні природи, де вона могла б відпочити. Що та людина залишає після себе на місці свого відпочинку? Це ми всі бачимо, особливо на берегах наших річок, озер, ставів. Купи сміттєвого страхіття! А ще кажуть, що людина – цар природи. Якщо так, то це – непорядний цар.

Але, можливо, все це проквітає в нашому суспільстві «понизу», тобто серед простолюддя, а «нагорі» все інакше? Та де там! Якраз у загальній непорядності, як-то кажуть, ноги ростуть саме звідти, «згори». На підтвердження такої думки прикладів скільки завгодно… А якщо пошукати подібних прикладів ще вище, на самій маківці влади? О, там їх ще більше!

Тож, виходить, корінь усього, що відбувається в нашому житті, саме в наявності чи відсутності звичайної людської порядності. Навіть в історичних подіях і в трагічних моментах цілого народу. Бо, наприклад, хто безпосередньо впроваджував голодомор 1932-1933 рр. у нашій країні? Так, були й представники з Москви, керували процесом, але впроваджували голодомор, а іноді також і керували цією диявольською витівкою часто-густо саме українці. І таких трагічних подій в історії нашого народу, коли ми самі себе знищували, можна згадати чимало. Тому що, певно, чимало в нас було людей непорядних, а то й просто негідників. Та чи зменшилось їх сьогодні? Навряд чи. Бува, всі знають, що якийсь чоловік – мерзота. А він гордо походжає собі серед людей, ще й сорочку розстебне, щоб усі бачили в нього хрестик на грудях. Он, мовляв, який він віруючий, тобто цілком порядна людина. І ніхто йому не може сказати у вічі, хто він насправді, бо той ще й до суду може потягти. Аякже – за образу честі, достоїнства та ін. Отож і тулиться усяка мерзота до Бога.

Отже, панове, чи не тому ми й досі тупцюємо на місці у питаннях визначення національної ідеї та державотворення, що в нас обмаль порядних людей? Бачиш, бува, на велелюдних зібраннях, як красуються у вишиванках знайомі й незнайомі люди. От, мовляв, скільки у нас патріотів. А насправді то тільки одна видимість, бо річ не у вишиванці, а в тому, що ховається за нею. Якби було інакше, то не були б наші справи такими кепськими.

Іноді спадає на думку: можливо, такі поняття, як совість, честь, порядність, вигадані хитромудрими, щоб самим чинити пакості й жити привільно, а іншим все життя нудитись під тиском отих понять? Та ні, шановні, без тих понять люд буде схожий на дику отару.

Але чи лише в нашій країні отакі негаразди щодо людської порядності? На жаль, ці негаразди – на всій планеті Земля. І в минулому, і сьогодні. Говорячи про сьогодення, згадаймо, приміром, Ірак, Афганістан, Близький Схід. Ірак вщент розтрощений. В Афганістані десятки років знищують народ. На Близькому Сході Палестина й Ізраїль, живучи тисячоліття поруч, не визнають одне одного. Хіба порядні люди можуть таке творити?..

Тож що чекає нашу планету? Неможливо, щоб Бог безконечно залишав усе так, як є. Він милосердний, але усьому є межа. Дехто каже, що, мовляв, Бог несправедливо знищив Содом і Гоморру, вчинив всесвітній потоп, тому що і в Содомі та Гоморрі, і на землі в цілому праведними були не тільки сім’ї Лота та Ноя. Але ж куди дивилися ті праведники? Отак і сьогодні: планетою заправляють непорядні люди, а куди ж дивляться порядні? Тому всю нашу планету можна вважати планетою непорядних людей. То невже ця планета чекає на нові Содом і Гоморру, а можливо, й всесвітній потоп?

 

 

Информация
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.