Українському поету Юрію Кириченку – 60. ПРАВДОЧОЛІСТЬ СЛІВ І СВЯТИНЬ

Українському поету Юрію Кириченку – 60

 

ПРАВДОЧОЛІСТЬ СЛІВ І СВЯТИНЬ

 

Ювілейний авторського вечір „Вітчизна слів і речень" поета Юрія Кириченка з нагоди його 60-річчя відбувся 24 січня ц. р. в Києві, в Будинку вчених у Білій вітальні.

З виваженим словом про життя і творчість поета звернулась до присутніх, у вщент заповненому залі, член Конґресу літераторів України, біограф письменника, Галина Шевченко.

Палахкітливі січневі троянди вручила Юрію Івановичу заступник Голови Правління Всеукраїнської творчої спілки „Конґрес літераторів України", відомий громадський діяч, непересічна творча особистість, професор Лариса Павлівна Скорик, яка відразу здетонувала гучні оплески залу, повідомивши: сьогоднішній ювіляр, поет Юрій Кириченко, – перший лауреат премії ім. Параджанова. Вітайте!

Гість із Санкт-Петербурга, головний редактор альманаху „Синь апельсина", Ольга Соколова подарувала Юрію Кириченку видання, на сторінках якого надрукована книжка віршів сьогоднішнього ювіляра „Невеста беркута" в перекладі з української Євгенії Пригової (редактор-упорядник Галина Шевченко). Ольга Миколаївна вручила поету Почесний диплом і побажала Юрію Івановичу нових творчих успіхів, запросивши і надалі друкуватися на сторінках альманаху.

Хтось із присутніх у залі зафіксував очевидне: ювілейний вечір Юрія Кириченка впевнено набуває ознак міжнародного формату. Не декларовані, а навіч сущі приязнь і сердечність зробили це по-справжньому щиро і задушевно.

У відповідь Юрій Іванович подякував Ользі Соколовій за увагу до його поетичної творчості і від імені КЛУ та МСПУ вручив їй літературну премію ім. Тетяни Снєжиної. Премію ім. Михайла Матусовського він попрохав передати поету і журналісту з Санкт-Петербурга Олексію Філімонову.

Далі ситуація набирала нових змістовних обертів: в рамках програми „Журналістика без кордонів" Юрій Кириченко, генерал-лейтенант УСП, вручив Ользі Соколовій, а Олексію Філімонову попрохав передати, атрибути журналістської премії „Правдочолість друкованих слів".

Головуюча на ювілейному вечорі Галина Шевченко від імені Співголови КЛУ та МСПУ Володимира Спектора вручила Юрію Кириченку літературну премію ім. Тетяни Снєжиної – за книгу „Невеста беркута" в альманасі „Синь апельсина" та пам’ятну ювілейну медаль МСПУ з нагоди 60-річчя.

Оплески перейшли в овації, коли Галина Шевченко вручила за наказом Голови Української Служби Порятунку генерал-полковника Павла Диби генерал-лейтенанту УСП поету Юрію Кириченку дві Міжнародні літературні премії: ім. Володимира Свідзінського та ім. Антуана де Сент-Екзюпері.

Не втаємничений читач може поцікавитись: а чи не забагато усіляких премій та нагород? Ні, не забагато, якщо врахувати, що Юрій Кириченко – автор 50 талановитих поетичних книг. А по таланту – і шана, і визнання, і відзнаки.

Голова Правління Конгресу літераторів України, лауреат Шевченківської премії, Дмитро Стус, як ніколи, пристрасно та зворушливо подякував Юрію Кириченку „за відданість Слову", вручивши відповідний нагородний документ, і, як генеральний директор Національного музею Тараса Шевченка, подарував альбом „Національний музей Тараса Шевченка", де представлено значну частину мистецької колекції творів Тараса Григоровича Шевченка, рукописи його поезій, прижиттєві видання, меморіальні речі, що зберігаються в Національному музеї Тараса Шевченка. Це, як свідчить анотація до альбому, „неоціненна спадщина ґенія, постать і творчість якого сфокусувала в собі буття українського народу на всі часи". (Київ, „Мистецтво", 2002).

Врівень з серцями присутніх в Білій вітальні представників різних професій стала балада Юрія Кириченка „Остання ніч Івана Богуна", яка прозвучала з особливою авторською виразністю, актуальністю, творчим пієтетом.

Не зайвим буде зазначити, що за Дух і Літеру козацької звитяги Юрій Кириченко ще в 2008 році нагороджений медаллю Богуна. Тож, серед гостей ювіляра не лише молодістю, формою, виправкою і, зрештою, увагою виділялися ліцеїсти Київського військового ліцею ім. Івана Богуна. Вони – давні друзі Юрія Івановича. До слова, ансамбль військово-патріотичної пісні „Кадет" ліцею ім. Івана Богуна – неодноразовий лауреат міжнародних телевізійних конкурсів – виконав, у подарунок ювіляру та його гостям, пісню „Іван Богун" на слова та музику Володимира Кияниці. І знову оплески, і знову овації. Керівник Київського військового ліцею імені Івана Богуна полковник О.В. Бондаренко відзначив Юрія Кириченка Грамотою, в якій, зокрема, сказано: „Нагороджується кавалер орденів Святого Рівноапостольного князя Володимира Великого III ступеня та Святих Кирила і Мефодія, генерал-лейтенант УСП, класик сучасної української поезії Кириченко Юрій Іванович за особистий внесок у справу патріотичного виховання молодого покоління, формування естетичних та духовних цінностей у ліцеїстів Київського військового ліцею імені Івана Богуна, сприяння розвитку у майбутніх захисників Батьківщини почуття любові і відданості військовим традиціям, українському народу".

Союз юристів України нагородив Юрія Кириченка Почесною грамотою „за активну роботу в Союзі юристів України та вагомий особистий внесок у розбудову правової держави, зміцнення законності і правопорядку". Від імені Голови Союзу юристів України, Президента Всесвітньої Організації Юристів В. О. Євдокимова поважну Грамоту вручив генерал-лейтенант Віталій Омельченко.

Були привітання і від колег: поетів, прозаїків, перекладачів, журналістів, філологів, викладачів столичних вишів. Зокрема, тепло вітав ювіляра Іван Васильович Сойко, перекладач, кандидат філологічних наук, доцент кафедри германської філології Київського Національного університету ім. Тараса Шевченка.

І знову звучали вірші Юрія Кириченка, і лунали вдячні оплески. Особливо запам’яталися такі поезії, як: „…Вітчизна дерев у снігах…", „…День молодого повітря…", „…Вірш – дослідник життя людини…", „…В моїй квартирці у Марселі…" та інші довершені зразки поетичної творчості.

Літературний сценарій вечора (модератор Галина Шевченко) вдало доповнила фотосесія, яку провів з ювіляром та його гостями помічник Голови Правління Конґресу літераторів України Марат Страковський.

Ювілейний вечір українського поета Юрія Кириченка у Києві переконливо і увиразнено засвідчив: правдочолість слів і святинь і сьогодні активно формують людську особистість, надихають її до життя і творчості як на буденних риштуваннях повсякдення, так і в світлиці краси та натхнення.

 

Ганна Степняк-Лозинська, журналіст.

м. Київ

 

 

 

 

 

 

Информация
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.